Fins a 261 dones i sis menors d'edat es troben protegits per la policia com a víctimes de violència domèstica. Segons el Consell General del Poder Judicial 138 persones -134 dones i quatre menors d'edat- ho van demanar després de denunciar un cas de maltractaments durant el segon trimestre de l'any, cosa que representa un increment de prop del 7% del respecte als primers tres mesos del 2016, quan en van ser 129 -dues de les quals són menors d'edat.

La majoria de les gironines que van demanar aquest tipus d'ordre de protecció i mesures són dones de nacionalitat espanyola. En els primers sis mesos ho han demanat 158 víctimes. Pel que fa a dones estrangeres, de gener a juny s'han donat fins a 103 casos.

Entre les ordres de protecció i mesures que imposen els jutges de la demarcació de Girona cal destacar les de caire penal. Les dues mesures que s'imposen més en els casos de violència domèstica des dels jutjats de la província hi ha l'ordre d'allunyament i fins i tot la de prohibició de comunicació amb la possible víctima.

D'aquesta última, durant els primers sis mesos de l'any se n'han dictat fins a 68. I si es compara d'un trimestre a l'altre, l'increment en el segon ha estat del 42,86%. Una xifra que suposa haver passat de 28 entre gener i març d'aquest anys als 40 d'abril a juny.

Ordres d'allunyament

Una de les altres decisions que pren el jutge amb més freqüència per evitar que els maltractadors s'acostin a les víctimes i reincideixin són les ordres d'allunyament que sol demanar la víctima en els jutjats de violència sobre la dona i en altres. En sis mesos se n'han dictat 91. Aquesta mesura s'ha incrementat en un 2,22% entre el primer i segon trimestre de l'any.

Quant a mesures de naturalesa civil cautelars, els jutges en casos de maltractaments vetllen com és lògic pels menors que puguin tenir en càrrec les víctimes. Una de les mesures judicials per les quals opta per protegir els menors que es veuen inmersos en aquests casos és garantir la prestació d'aliments. A les comarques de Girona durant el primer trimestre es van donar 16 casos mentre que en el segon en van ser deu. En total 26.

Més condemnats

Un altre aspecte que revela l'Observatori contra la violència domèstica i de gènere del Consell General del Poder Judicial és que les condemnes per violència de gènere van a l'alça. A la demarcació de Girona els jutjats han condemnat fins a 51 persones, 50 homes i una dona. El nombre ha pujat d'un trimestre a l'altre en un 42,86%. I és que de gener a març fins a 21 persones van ser condemnades i d'abril a juny en canvi van ser 30.

Les persones que han hagut d'anar a judici per casos de maltractaments també s'han incrementat. En total han hagut d'anar als jutjats fins a 65 persones acusades de violència masclista. D'aquestes 36 ho van fer el segon trimestre de l'any.

També han pujat el nombre de delictes dels quals acaben acusats. En total hi ha hagut judicis per 1.170 fets delictius. La seva majoria són per lesions i maltractaments però també n'hi ha per delictes contra la integritat moral o avortaments. El tipus de delicte ingressat als jutjats que més destaca a la demarcació de Girona és el de trencament de mesures -per exemple d'ordres d'allunyament-, ja que han suposat 212 del total.

Les denúncies posades

L'estadística de l'Observatori també reflecteix que 879 dones haurien estat víctimes de violència de gènere, segons les denúncies presentades en només sis mesos. Pel que fa a nombre de denúncies -als jutjats, a la policia o fruit d'intervenció policial- la xifra experimenta una davallada d'un 2,12% entre trimestres. I és que de gener a març se n'han presentat 520 mentre que en el següent n'han estat 509.

Les que sí que pugen són les que posen les mateixes víctimes: s'han incrementat en un 3,12%, cosa que representa quatre denúncies més entre abril i juny. En total, els Mossos d'Esquadra n'han recollit 717.

Cal destacar que de la intervenció de les policies també neixen denúncies per aquest tipus de violència i en sis mesos d'ofici n'han generat fins a 252 els cossos policials desplegats a la demarcació de Girona.

A tot Espanya les denúncies presentades han crescut. En un any s'han presentat en total 36.319 denúncies durant el segon trimestre, mentre que l'any passat en van ser 32.023.