El Govern i les administracions locals catalanes van escenificar ahir un front comú per denunciar l'actual situació de Rodalies i Regionals a Catalunya i reclamar a l'Estat el traspàs complet d'aquest servei ferroviari a la Generalitat. En un acte que va aplegar més de 300 representants del món institucional, empresarial i sindical al Palau de la Generalitat, el president del Govern català, Carles Puigdemont, va lamentar que el servei de Rodalies i Regionals afecta negativament la competitivitat de l'economia catalana, la qualitat de vida dels ciutadans i el medi ambient del país. Per això, a més de reclamar el traspàs complet de les competències sobre Rodalies i Regionals, va afirmar que és hora que les institucions catalanes «passin a l'acció» davant dels incompliments de l'Estat sobre aquesta infraestructura. L'acte va acabar amb una fotografia de família a la galeria gòtica del Palau i amb crits a favor de la independència.

Puigdemont va qüestionar per què Catalunya no pot gestionar les seves infraestructures i va considerar que la negativa de l'Estat espanyol no es basa en una qüestió econòmica ni tecnològica, sinó que es tracta d'un «problema polític i institucional». «Cal unitat fins a aconseguir els objectius finals. Una de les coses que temen més és aquest acte, que mostra la unitat de diferents sensibilitats per exhibir fortalesa, per treballar junts», va afegir Puigdemont, en referència a la posició del Govern espanyol davant de les reivindicacions catalanes sobre el servei de Rodalies i Regionals. El president va apuntar: «Cal explicar als ciutadans que no serem passius amb els incompliments».

Donarem respostes judicials, polítiques i socials. Cal preparar-nos per controlar els serveis bàsics ferroviaris, perquè estem capacitats per fer-ho i és de justícia». Puigdemont va concloure que la gestió integral del servei de Rodalies i Regionals «no és qüestió de puntualitat, és qüestió de dignitat». Davant de més de 300 representants del món local català, Puigdemont va afirmar: «L'autogovern existeix si es pot practicar i es mesura practicant-lo. Doncs en cas de servei de Rodalies i Regionals no tenim auto».

Contenciós contra Adif

Així mateix, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va subratllar: «Aquest país diu prou, perquè té dret a uns serveis ferroviaris dignes. Però no ens quedarem amb la denúncia, sinó que obrim un horitzó constructiu. Volem gestionar nosaltres el servei de Rodalies i Regionals».

El conseller va valorar que «no només hi ha una percepció dels usuaris que el servei no funciona, sinó que hi ha dades» i va recordar que en quatre anys s'han produït més de 1.500 incidències en 45.000 trens i que tot això ha afectat 5,6 milions de persones. «És un problema de la gent i per això som aquí», va remarcar.

Rull també va manifestar que la demanda del servei de Rodalies ha caigut un 12% en la darrera dècada, mentre que la demanda de transport públic ha pujat en el seu conjunt, i va insistir que els índexs de puntualitat del servei estan per sota del que marca el contracte amb la Generalitat. El conseller va avançar que el Govern català presentarà aquest divendres el contenciós administratiu contra Adif davant de la Justícia per reclamar que faci les inversions pertinents a la xarxa de Rodalies i Regionals.

A l'acte d'ahir hi van participar gairebé 300 alcaldes d'arreu de Catalunya, a més dels presidents de les dues entitats municipalistes (Associació Catalana de Municipis i Federació de Municipis), els presidents d'"mnium Cultural i de l'Assemblea Nacional Catalana, diputats de la Comissió de Territori del Parlament, i representants de sindicats, de les diputacions, de les cambres de comerç, i de les plataformes i entitats vinculades amb la reivindicació d'un millor transport públic.