Els alcaldes de la Garrotxa han mancomuntat el desplegament de la fibra òptica amb les empreses petites. La unió és per accelerar la implantació d'una xarxa de fibra òptica als pobles abans de l'any 2020 i una alternativa a les reticències de les principals empreses operadores d'invertir a la comarca per temor a no tenir retorn de la inversió.

Davant la posició de les grans operadores, el Consell d'Alcaldes s'ha posat en contacte amb les companyies petites que per si soles no poden afrontar el projecte. Els alcaldes i les petites empreses han creat la Xarxa de Fibra "ptica de la Garrotxa (Xafogar). Es tracta d'una associació que té el suport del Consell Comarcal de la Garrotxa i del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa SIGMA i es basa en l'experiència de la Fundació per la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral Güifi.Net.

El resultat de la unió és una xarxa neutral que ha de permetre que els petits operadors puguin oferir la fibra òptica als veïns dels pobles en condicions similars a les dels habitants de les localitats més grans, com ara Olot. Alhora, els veïns podran escollir entre entre diferents alternatives i optar pel servei que més bé s'adapti a les seves necessitats. Entre les operadores petites que participen al projecte hi ha Goufone, Girona Fibra i Xartic.

Pel que fa a les empreses dels polígons, Xafogar els ofereix velocitats de fins a 1 GB de connexió simètrica. A més, poden obtenir desgravacions fiscals i retorns de la inversió a través, per exemple, de descomptes en el servei.

Per tal de poder arribar la fibra òptica als veïnats, masies disseminades i polígons industrials, l'associació compta amb l'ajut de la Fundació Guifi. net.