La Generalitat de Catalunya ha dividit les platges catalanes en trams per facilitar la seva gestió, segons va apuntar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ahir a Badalona en la presentació del catàleg que inclou totes aquestes platges. El catàleg recull les 560 platges de 70 municipis costaners dividides en 596 trams, dels quals el 56,28% són urbans (336) i el 43,62% estan fora de nucli urbà (260). A Girona, de les 260 platges que té (gairebé la meitat de les de Catalunya) 142 són naturals (el 54%) mentre que 129 (el 38%) són urbanes. L'objectiu de la classificació de les platges permet incrementar el coneixement sobre el litoral i detallar amb precisió els usos per a cada tram.

La nova Llei d'Ordenació Litoral, que pretén tenir com a base el catàleg presentat, vol articular un model de gestió de l'espai costaner que permetrà dotar de més competències els ajuntaments, que seran els encarregats de les autoritzacions de manera que se simplifiqui el procediment administratiu, ha explicat Rull.

Cal destacar que el 97% de les platges catalanes compten amb una «excel·lent» qualitat d'aigua, segons l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), enfront d'un 3% restant de zones de bany amb una qualitat bona. El Departament ha fet una anàlisi profunda per delimitar tots els trams de platja i, en aquest sentit, el conseller va destacar que «és un catàleg elaborat des de la participació i el consens».