L'Ajuntament d'Olot va aprovar un pressupost consolidat de 32.908.453 euros, un 6,35% més que els del 2016. Ho va fer amb els vots de la coalició CiU-PSC, l'abstenció d'ERC i el vot en contra de la CUP i OeC. L'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas (CiU), els va definir com uns pressupostos realistes i amb caràcter social.

Va indicar que les previsions han estat fetes en un escenari d'incertesa, perquè sense govern a Madrid desconeixen la xifra exacta del retorn de la participació en els impostos de l'Estat. També va esmentar la complicada situació financera de la Generalitat.

Pel que fa a Olot, Corominas va situar el deute de l'Ajuntament en uns 20 MEUR, un 70,45% d'endeutament. Va exposar: «De cada 100 € que l'Ajuntament ingressa en destina 7,80 a tornar préstec». Va comparar-ho amb el fet que al 2012 destinaven 16 € de cada 100 a retornar el préstec.

El capítol d'inversions està dotat amb 4,46 MEUR, dels quals 2,2 MEUR seran per al Firal. Pel que fa a la resta d'inversions, hi ha 339.000 € per al nucli antic, 290.000 € al barri de Sant Miquel i 150.000 € que per primer cop s'assignaran en uns pressupostos participatius.

En el debat, Xavier Garcia (OeC) va justificar el vot negatiu per a la inversió en camps de futbol. Ell considera més important una piscina coberta municipal. Mireia Tresserras (CUP) va indicar que creuen en uns pressupostos de base zero, on quedi clar el cost de tot. Pere Gómez (ERC) va indicar que primer l'equip de govern no els va acceptar una llista de 40 propostes i que ells les van rebaixar a 7, i tampoc. Va explicar que el rebuig els allunya cada vegada més de l'equip de govern, però com que són positius es van abstenir.

Ordenances i piscines

Van aprovar les ordenances amb l'abstenció d'ERC i OeC i el vot en contra de la CUP. Mantenen congelats els impostos i taxes, amb dues excepcions. D'una banda, la taxa d'escombraries domèstiques s'apuja un 1,29% per compensar l'augment del cànon de l'entrada de residus a l'abocador. Això es traduirà amb una puja directa de 2 euros anuals a tots els rebuts dels contribuents. Les plusvàlues creixen dos punts, perquè passen del 20% al 22%.

Tota l'oposició (ERC, CUP i OeC) es va mostrar partidària d'anar cap a la tarificació social. L'alcalde els va indicar que era difícil aplicar la tarificació social a la legalitat i va recordar que per fer justícia social ara ja fan bonificacions.

Pere Gómez (ERC) va proposar abaixar l'IBI en comptes de congelar-lo. Va justificar que el 2016 l'Ajuntament va apujar l'IBI un 4%, que ha ingressat un total de 9 Meur d'IBI i que han hagut de fer una modificació de crèdit per l' ingrés de 220.000 € de més respecte a la previsió.

L'alcalde va explicar que els 220.000 € deriven de la regularització de la Gerència del Cadastre. Va dir: «Hi va haver una revisió del Ministeri d'Hisenda, en la qual van mirar amb drons el que havia canviat» Segons ell, el Ministeri d'Hisenda es va trobar amb unes 500 piscines que no havien estat registrades. Corominas va dir: «Les piscines tenen un valor i per això hi ha un increment». A més -segons ell- Hisenda els ha indicat que han de demanar l'any en curs i els 3 anys anteriors.

Va recordar que en el seu moment van estar al costat dels ciutadans quan van reclamar a Hisenda. Va preveure que l'any vinent també tindran un ingrés important d'IBI per causa de les piscines.