Neuròlegs de l'hospital Josep Trueta de Girona alerten que els hàbits de vida poc saludables estan fent augmentar la incidència dels ictus entre la població jove. Segons va detallar ahir el cap de la Unitat d'Ictus del Trueta, el doctor Joaquín Serena, en els darrers cinc anys, els casos d'ictus entre persones d'entre 20 i 60 anys ha crescut un 25% a causa, sobretot, de la mala alimentació i el consum de greixos i precuinats i també per la vida sedentària.

Controlar la tensió i el sucre, vigilar els nivells de colesterol, practicar exercici i seguir la dieta mediterrània són alguns dels consells que van donar ahir els professionals del Trueta als ciutadans que es van acostar al centre, on es va avançar un dia la commemoració del Dia Mundial de l'Ictus, que és avui. El Trueta es va sumar a la iniciativa realitzant tasques de prevenció, donant informació i revisant les artèries cerebrals de tothom qui hi estés interessat. En total, els neuròlegs van realitzar 132 ecografies de Doppler.

Un dels punts claus de la jornada era conscienciar la ciutadania de la importància d'actuar a temps quan es pateix un ictus, ja que de les 1.700 persones que cada any tenen un infart cerebral a Girona només la meitat arriben a l'hospital dins les primeres sis hores des de l'inici de l'afectació.

A la demarcació, l'hospital de referència per tractar les embòlies és el Trueta, on hi ha la unitat especialitzada en ictus on cada any ingressen entre 500 i 600 pacients.

A més, des del centre es tracten també a través de tècniques de telemedicina els casos menys greus que arriben dels hospitals de Palamós i Figueres.

Una nova tècnica

El tractament estàndard per actuar en cas d'ictus és intravenós. Hi ha pacients, però, que presenten una oclusió arterial i que no responen a aquests tractaments. Si el arriba ràpid a l'hospital, des del Trueta el poden derivar a centres de Barcelona on des de fa un any apliquen una nova tècnica molt efectiva. És un tractament endovascular que consisteix a introduir un catèter al pacient per arribar, a través de l'artèria, fins al coàgul que l'obstrueix i poder-lo treure gràcies a una espècie de malla.

Aquesta cura està molt estesa en cardiologia i, després de diversos assajos clínics, s'ha comprovat que també es pot aplicar en casos d'ictus, amb una efectivitat del 90%. Ara professionals del Trueta han començat a enviar personal a formar-se en aquests centres barcelonins per tal que, en un horitzó d'uns dos anys, també es pugui aplicar a Girona. Això evitaria que una cinquantena de pacients s'hagin de derivar a Barcelona i guanyar temps.

«És una tècnica molt complexa i necessitem personal que la sàpiga fer i també la implicació institucional per portar-la fins a Girona», reconeix Serena.

A més, a partir del desembre, s'implantarà un circuit encara més ràpid que evitarà que els pacients més greus hagin de passar primer per Trueta abans de ser derivats a hospitals barcelonins.

El mateix personal del SEM farà una exploració in situ per determinar la gravetat de l'ictus i decidir si cal que vagi directament a Barcelona. És el que es coneix com l'escala RACE i, entre d'altres, es valora la mobilitat de la cara i de les extremitats del pacient, així com la comprensió del llenguatge i la percepció que té del propi cos.