La Diputació de Girona va lliurar ahir els segells Girona Excel·lent 2016-2017, que inclouen 38 productes de 25 empreses diferents. Aquestes empreses lluiran el segell que distingeix la qualitat agroalimentària gironina durant dos anys. L'objectiu d'aquests segells és buscar l'excel·lència dels productes locals i donar-los suport i posar en relleu la gran qualitat de la tradició i de la innovació del sector agroalimentari gironí.

La condició per aspirar a aquest reconeixement és acreditar que les empreses i artesans estan establerts de forma permanent a la demarcació i que tot el procés d'elaboració es faci a comarques gironines.

Segons el president de la Diputació de Girona, Pere Vila. Pel juliol, el jurat de la segona edició va fer vuit tastos a cegues d'un total de 159 mostres presentades, un per cada família de productes que inclou el segell: anxoves, arròs, begudes locals, conserves de fruita i almívars, foie gras, olis, vins i lactis. Tots els tastos es van realitzar amb vuit jurats específics, formats per cinc professionals de la gastronomia cada un.

En la majoria de categories, el jurat va tenir la potestat de triar productes singulars, en els casos en què va considerar la idoneïtat de la selecció. Els productes singulars són els que destaquen per les seves característiques excel·lents, diferenciades i úniques, i no es poden presentar a cap de les categories establertes al sector corresponent.

Els productes

De tots els productes seleccionats, quatre tindran el segell permanentment: la poma Royal Gala, de la Indicació Geogràfica Protegida Poma de Girona; les varietats de fesols de gra petit i setsetmanera de la Denominació d'Origen Protegida Fesols de Santa Pau; la galeta Orgànic Teules, de Trias Galetes - Biscuits SA, de Santa Coloma de Farners, i els ametllats (galeta d'ametlla), de Galetes Camprodon SA, de Camprodon.Entre els productes reconeguts amb el segell, hi ha la ratafia Russet, la cervesa Marina-Costa Brava o l'arrós Molí de Pals (el semillarg i el rodó perlat), per citar alguns exemples.

En aquesta segona edició hi ha hagut set subcategories que han quedat desertes. Es tracta de l'arròs integral, formatges tendres, recuit de drap, mató, formatges frescos, gelees i vi escumós.

Entre els objectius d'aquests segells que atorga la Diputació de Girona hi ha la voluntat d'enfortir el teixit empresarial de productes alimentaris locals i de qualitat de les comarques gironines, i també d'ajudar els productors locals i facilitar al consumidor la tria de productes de proximitat, contribuint a generar confiança mútua.

És a dir, el que es pretén és fomentar entre tots el que es coneix com a economia local.

El president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé va defensar que el sector alimentari gironí és la locomotora econòmica. Espadalé es va comprometre a seguir donant suport als productors i empresaris en base a col·laborar en la seva formació en l'àmbit internacional.

El Girona Excel·lent és un projecte nascut a la Cambra de Comerç de Girona que s'emmarca en la idea de la Diputació de Girona de donar suport a projectes que contribueixin a millorar les condicions econòmiques i la competitivitat de les petites empreses o agrupacions de productors dels 221 municipis de les comarques gironines.

L'objectiu final és donar suport a projectes que contribueixen a millorar les condicions econòmiques i la competitivitat de petites empreses o agrupacions de productors dels municipis de les comarques gironines. I, fer-ho a partir de la base dels productes agroalimentaris. Un dels grans objectius és establir un espai de relació estable, fomentar activitats i promocions dels sectors adherits al segell, elaborar un mapa específic del sector agroalimentari del territori gironí. A partir de la identificació, la idea és donar un suport continuat a les empreses, perquè puguin millorar la qualitat, la col·laboració entre elles, la distribució i la difusió dels productes.