Aquests dies s'està duent a terme el tractament de fumigació de la processionària, que enguany ha triplicat el seu pressupost per la greu afectació que va tenir la plaga l'any passat i per les nombroses queixes rebudes des del territori.

El mes d'octubre és el moment més eficient per al tractament contra aquesta plaga que afecta els boscos de pi perquè és l'època en què l'eruga comença a créixer i encara no s'ha tancat a la bossa.

Enguany, la campanya promoguda pel Departament d'Agricultura arribarà a les 20.000 hectàrees, el triple que l'any passat, i en total s'actuarà en 43 municipis d'una dotzena de comarques catalanes, entre elles la Garrotxa, el Ripollès, la Cerdanya i l'Alt Empordà, que són les zones més afectades de Catalunya.

La directora general de Forest, Montse Barniol, va explicar ahir que el Govern ha fet un esforç i ha incrementat el pressupost fins a un milió «perquè l'afectació de l'any passat va ser molt severa i per donar resposta a les peticions dels ajuntaments i de tots els ciutadans que ens van fer arribar les seves queixes».

Els principals perjudicis que provoca la processionària afecten les persones i els animals, provocant-los reaccions al·lèrgiques i urticàries. Pel que fa als arbres, aquests generalment es recuperen, tot i que perden molta vitalitat i poden arribar a quedar totalment defoliats.

El tractament, que s'està fent des de principis d'octubre i s'allargarà fins a mitjans de novembre, servirà per baixar la població de processionària de manera que, a la superfície tractada, es calcula que només en quedarà un 10%. És el sistema més efectiu per combatre la plaga processionària en l'àmbit forestal, i es fa durant la tardor perquè les erugues encara estan en els primers estadis de desenvolupament.

El plaguicida que s'utilitza en aquests tractaments per al control de la processionària és un producte biològic, el Bacillus thuringiensis kurstaki, que no té cap incidència sobre les persones.

La tècnica d'aplicació és mitjançant Ultra Baix Volum. En funció de les característiques de la zona, els tractaments es fan amb helicòpter (8.000 hectàrees) o amb avió (12.000 hectàrees).

La selecció de les zones a tractar ha tingut en compte diferents paràmetres, com el grau d'afectació de l'any anterior, la reiteració de les afectacions o l'impacte paisatgístic, entre d'altres.

A més, també es manté una estreta informació amb les associacions de persones afectades per sensibilitat química múltiple, així com amb apicultors i titulars d'explotacions ramaderes ecològiques i apicultors. També s'ha informat als ajuntaments que rebran tractament abans de començar els treballs, segons Agricultura.

L'hivern passat els danys que va produir la processionària van ser molt considerables en diferents indrets de Catalunya. D'acord amb les prospeccions efectuades pels Agents Rurals, de les 725.000 ha de diferents espècies de pins que hi ha a Catalunya, unes 150.000 estaven afectades en diferents graus i més de 20.000 en el grau més elevat.

A mitjà i llarg termini, l'objectiu del Govern és millorar la vitalitat de les masses forestals mitjançant una gestió forestal activa que faci els boscos més resistents davant plagues, incendis forestals i altres pertorbacions, i també més adaptats al canvi climàtic, que també té la seva incidència en l'expansió de plagues.