Bolvir acaba el trasllat de les restes del cementiri vell

Un centenar de difunts s'ha mogut al nou equipament per fer un jardí al centre del poble

05.11.2016 | 11:36
El solar on hi havia l´antic cementiri, al costat de Santa Cecília.

Després de cinc mesos de treballs, l'Ajuntament de Bolvir ha acabat el trasllat del centenar de difunts que estaven enterrats a l'antic cementiri al centre del poble, a tocar de l'església de Santa Cecília. Es posa així punt final a uns mesos de polèmica després que tres famílies del poble es neguessin que es fes el trasllat de les restes.

Aquest projecte era una antiga aspiració del consistori, ja que fa gairebé vint anys que els enterraments es fan al nou cementiri, construït a la carretera que porta al nucli de Talltorta.

L'alcalde, Bartomeu Baqué, ha assenyalat que a l'antic cementiri «ja no queda rastre dels nínxols» i que el trasllat s'ha pogut acabar «abans de Tots Sants».

Ara, explica l'alcalde, s'ha de treballar en el projecte d'enjardinament de l'espai del cementiri vell, un espai que el Bisbat d'Urgell ha cedit per a 35 anys. També cal col·locar les làpides i creus que s'han tret en un petit memorial que es farà adjacent al nou cementiri. Baqué apunta que «es deixarà passar l'hivern per redactar els projectes i esperem que estiguin acabats durant la primavera de l'any vinent».

L'Ajuntament va planificar el trasllat de forma que les famílies que segueixen enterrant al poble, si disposaven de nínxol, l'utilitzaven per posar-hi els difunts traslladats, si no era així, els en donaven un. Per a les famílies que ja no enterren al poble, però que s'han pogut identificar, s'han construït uns petits nínxols al nou cementiri que se'ls han cedit. Els difunts que s'han pogut identificar, però no s'ha trobat cap familiar, també es col·locaran en aquests nínxols. La resta que no s'ha pogut ni identificar ni trobar cap familiar aniran amb una fotografia de la tomba a la fossa comuna del nou cementiri.

Baqué assegura que «ha estat un procés llarg perquè els trasllats s'han fet de forma individual i amb la presència dels familiars». Afirma que «l'empresa encarregada ha fet un treball molt seriós». L'empresa adjudicatària s'ha encarregat del trasllat de tots els difunts excepte del d'una de les famílies que estaven en contra del trasllat, que van encarregar la feina a una altra funerària.

El cementiri vell, doncs, és ara un solar buit on es projecta fer una zona enjardinada i un parc infantil. L'alcalde ha explicat que s'aprofitarà el disseny del nou parc per tal d'eixamplar el carrer de la part sud del cementiri, de forma que quedi un espai per aparcar vehicles per a la gent que assisteix a missa a l'església de Santa Cecília.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

«Espanya haurà d´acostumar-se a ramats de llops com el de Ripoll»

«Espanya haurà d´acostumar-se a ramats de llops com el de Ripoll»

Diversos experts asseguren que l'Estat ha de preparar-se per fer front a aquest tipus de cèl·lules...

Un detingut declara que l´imam de Ripoll es volia immolar i posar bombes a monuments

Un detingut declara que l´imam de Ripoll es volia immolar i posar bombes a monuments

El jutge decreta presó per al ferit a Alcanar i l'arrestat que va llogar la furgoneta usada a...

L´imam de Ripoll estava catalogat com a pres perillós

L´imam de Ripoll estava catalogat com a pres perillós

Un jutge de Castelló va cancel·lar la seva ordre d'expulsió d'Espanya tot i ser considerat un...

Detenen al Marroc un butaner veí de Younes Abouyaaqoub a Ripoll

Detenen al Marroc un butaner veí de Younes Abouyaaqoub a Ripoll

El van arrestar després d'haver estat identificat durant el registre d'un dels escorcolls de la...

França confirma que els terroristes van fer un «ràpid» viatge d´anada i tornada a París

França confirma que els terroristes van fer un «ràpid» viatge d´anada i tornada a París

Un radar va dectectar l'Audi A3 dels terroristes –utilitzat després a Cambrils– per un...

Enllaços recomanats: Premis cinema