La Cerdanya vol reforçar el seu lideratge en l'ús de l'energia creada amb la combustió de biomassa local tant en edificis de titularitat pública com en cases particulars i establiments turístics. Amb aquest objectiu els consells comarcals de la Cerdanya i l'Alt Urgell han convocat un curs gratuït de quatre dies sobre caldereria de biomassa adreçat a instal·ladors i tècnics del Pirineu. L'òrgan comarcal vol crear una xarxa de tècnics experts en el disseny, instal·lació, ús, manteniment i normativa legal sobre calderes i sistemes de calefacció a partir de la fusta dels boscos cerdans. El curs, gratuït per als assistents, forma part del programa Pirinnowa'tt: Empresa, Energia i Gestió Forestal al Pirineu.

La tècnica de Medi Ambient que coordina l'acció, Núria Ruiz, ha explicat que la finalitat de la formació és aconseguir estendre l'ús d'aquesta energia i perfeccionar les instal·lacions que es fan perquè sovint presenten problemes perquè els tècnics en desconeixen els detalls.

El curs es farà en dos torns a ?Puigcerdà i la Seu. El de la Cerdanya començarà el 8 de novembre a la seu del Consell a Puigcerdà amb tres jornades de teoria i es clourà el 18 amb una visita a una de les instal·lacions que hi ha a la vall. El programa inclou l'anàlisi sobre els tipus de biomassa i la capacitat d'aprofitament, el transport, exercicis de canvis de combustible, el dimensionat de les sitges, la combustió de la fusta, els equips de generació de calor, el disseny específic de les instal·lacions per a cada edifici, tipus d'instal·lacions, els estudis de viabilitat de les calderes de biomassa, les normatives legals i els aspectes bàsics en el manteniment de les instal·lacions.

La Cerdanya és una de les comarques capdavanteres en l'ús de la biomassa. Ajuntaments com els de Bellver, Ger, Martinet, Alp, ?Puigcerdà i Llívia fa anys que utilitzen la fusta sobrant de les neteges dels boscos comunals per escalfar edificis públics.