Girona ha registrat el tercer octubre amb les temperatures mínimes més altes des del 1950. El mes passat els valors més baixos van rondar els 12 graus centígrads de mitjana. Només l'any 2014 i l'any 2006 es van registrar dades tan elevades, quan es va arribar als 13 i els 12,4 graus respectivament. No és casualitat que les temperatures més altes de l'últim mig segle en un octubre hagin tingut lloc en l'última dècada.

Els valors del mes passat confirmen una tendència ja sabuda per tothom: que la temperatura global està augmentant a marxes forçades. Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), la temperatura mínima mitjana és avui en dia un grau i mig més alta que la de la dècada de 1950. Per exemple, durant les matinades d'octubre del 1951 els termòmetres van marcar 8,2 graus de mitjana.

L'any 55 el temps va obligar a encendre més d'una estufa ja que les temperatures mínimes mitjanes del desè mes del calendari van caure fins als 7 graus. En general, el balanç de la dècada va ser d'uns 8,5 graus.

En els anys següents les mínimes es van moure en valors similars; fins i tot els octubres dels anys 70 van ser sorprenentment freds, amb una temperatura mitjana de 6,8 graus.

Tanmateix, des de finals dels anys 80 i fins a l'actualitat la calor (o, en aquest cas la manca de fred) ha anat a l'alça de forma gairebé constant. Els 80 van deixar octubres amb 8,7 graus de mitjana; els del 90 van ser de 8,8º C. Els de l'any 2000 van batre rècords fregant els 10 graus de mínima, i aquesta dècada encara sense nom (la dels 10?) va camí de superar aquest llindar.

En general però, no ha estat un mes atípic. Ha fet calor però no extrema com la de 2014, quan els joves van omplir les platges de la Costa Brava de dia i les barraques de Girona de nit. Ha fet fresca però no fred, com bé ho demostren aquests 12 graus de mínima. I ha plogut força, tal com pertoca a la tardor.

Però aquesta pluja ha caigut de manera molt irregular i concentrada. La majoria d'aigua va descarregar en un episodi de dos dies durant el Pilar, i els boscos assedegats des de l'estiu se la van beure sencera sense deixar ni una gota als aqüífers i a les capçaleres dels rius.