Una dona de Sant Joan de les Abadesses que va estafar 2.825 euros al que va ser la seva parella durant dotze anys ha evitat la presó per un delicte continuat d'estafa i un altre de falsedat en document mercantil.

L'Audiència de Girona ha condemnat Mònica Burgos a 1 any, 9 mesos i 1 dia de presó i a pagar una multa de 1.084 euros. Inicialment, s'enfrontava a una pena de 2 anys i 6 mesos de presó però, com que ha reconegut els fets, li han rebaixat la condemna de manera que evitarà entrar a presó. A canvi, però, haurà de pagar periòdicament el deute que ha contret i la multa.

Es declara insolvent

La dona, que s'ha declarat insolvent, va robar diners a l'exparella falsificant-li la firma o traient petites quantitats amb la llibreta. Imitant la signatura de la víctima, li va sostreure de forma fraudulenta 982 euros. Ho va fer en més d'una vintena d'ocasions, traient petits imports entre el gener i l'octubre del 2012, l'any següent d'haver deixat la relació.

A més, en 43 ocasions va treure diners del caixer d'una entitat bancària d'Olot, arribant a sostreure de forma fraudulenta els altres 1.843 euros.

La processada Mònica Burgos ha admès haver estafat 2.825 euros a la seva exparella, amb qui va mantenir una relació durant dotze anys, deu dels quals van ser amb convivència. Els delictes d'estafa continuada i falsedat en document mercantil els va cometre entre el gener i l'octubre del 2012, l'any següent que haguessin finalitzat la relació.

Per apropiar-se dels diners, va utilitzar una llibreta de la víctima de la qual només ell n'era el titular i va falsificar la signatura -no es descarta que hi hagués un tercer que l'ajudés- per extreure en 26 ocasions petites quantitats de diners -entre 30 i 53 euros- d'una entitat bancària d'Olot. En total, va extreure de forma fraudulenta 982 euros.

Per altra banda, durant el mateix període de temps també va treure diners del caixer de la mateixa sucursal fent servir la llibreta. Ho va fer en 43 ocasions i va extreure un total de 1.843 euros. Segons recull l'escrit d'acusació del fiscal, la dona era qui administrava l'economia familiar i per això conservava la llibreta de l'exparella, que va utilitzar amb la intenció d'obtenir un «benefici patrimonial il·lícit».

Pena rebaixada

El judici contra la processada estava fixat per aquest dimecres. Fiscalia i defensa han arribat a un acord perquè l'acusada ha admès els fets. La fiscalia demanava per a Burgos una pena de 2 anys i mig de presó i una multa de 4.320 euros per un delicte continuat d'estafa i un altre de falsedat en document mercantil.

Finalment, li han rebaixat la pena per haver admès els fets i l'han condemnada a 1 any, 9 mesos i 1 dia de presó i a pagar una multa de 1.084 euros. Com que no té antecedents penals i la pena és inferior a dos anys, no haurà d'ingressar a presó.

A banda d'això, també hi ha la responsabilitat civil derivada del delicte que haurà de pagar. «Haurà de fer un petit esforç pagant entre 50 o 100 euros al mes per eixugar el deute que té de 2.825 euros», li va explicar el magistrat.

A la pregunta de si estava conforme amb els fets i la pena, l'acusada va dir que sí però es va declarar insolvent. «Jo no treballo i aquests diners me'ls haurà de donar la meva família; visc amb la meva mare i avis», va detallar Burgos.