Enric Gràcia (conseller comarcal de Medi Ambient i alcalde de Planoles) ha explicat que la finalitat de la sol·licitud de permís d’investigació minera per a la cerca d’or, plata i altres metalls, anomenat Serentrill, és per recuperar un permís caducat. Ha valorat que -en la seva opinió- la finalitat és recuperar el permís i vendre’l a una altra empresa.

En aquest darrer cas -segons ell- un cop el permís estigui donat a una empresa potent és molt complicat fer-lo tornar enrere.

Ha exposat que els ajuntaments de la Vall de Ribes ja han presentat al·legacions a la sol·licitud d’investigació minera Serentrill. És més, han proporcionat papers als veïns de Planoles, Queralbs i Ribes, perquè també hi puguin al·legar de manera particular.

Ha concretat que la petició és per analitzar la presència de diversos minerals: or, plata, antimoni i coure. La cerca és per a una durada de 3 anys, en un territori de 14 quilòmetres en línia recta. Surt del fons d’una vall, a 1.000 metres, i arriba fins dalt de la carena, a 1.800 metres. En el camí passa pels termes de Planoles i Queralbs.

Gràcia ha valorat la petició de molt senzilla i feta de pressa. Segons ell, no explica com faran les prospeccions ni com el procés pot afectar els aqüiíers. Ha dit: «No expliquen com s’ho faran per no malmetre l'entorn natural». L’ha definida com una petició poc estudiada amb conceptes mal tractats.

L’alcalde de Planoles ha considerat que si mai hi ha una petició de cerca de minerals ben presentada se l’estudiaran d’una altra manera.

Ha assenyalat que entre els anys 30 i 40 hi havia una empresa que va fer explotacions mineres a Planoles, Ventolà i Queralbs, sobretot per treure’n ferro i coure.

La Vall de Ribes des de fa temps explota els antecedents miners com una atracció. Tenen una oferta denominada La ruta de les mines per tal de seguir els testimonis de l’antiga explotació minera.