Els llocs on hi va haver un petit forn, on un dia va tenir lloc un petit incendi, les parets mestres, les columnes, els patis i d'altres testimonis d'una gran casa de pagès de fa 2.000 anys queden definits en els mapes d'alta resolució fets amb georadar. Ahir, l'empresa SOT Prospeccions va acabar la feina de delimitar el que fa 2.000 anys era una vila romana en plena activitat, prop del nucli urbà del Besalú actual. La vila està sota dels camps de conreu i d'un bosc al nord-oest del municipi, en uns terrenys coneguts com can Ring.

Roger Sala (director de SOT Prospeccions) explica: «Veiem què hi ha sota terra sense haver de fer cap forat de la mateixa manera que fan amb la diagnosi mèdica». Posa d'exemple una trencadura de genoll. Enumera:?«Primer et fan una radiografia i si el mal és molt complicat et fan una ressonància magnètica».

Sala defineix el sistema d'investigació aplicat com un canvi tecnològic en arqueologia similar al que va haver-hi en medicina a partir de l'arribada de les radiografies.

Abans d'ahir, van fer la prospecció magnètica per delimitar l'extensió. Van comprovar que la vila s'estenia sobre uns 2.000 m2 i una part més que està sota d'un petit bosc, en el qual no poden treballar amb el georadar.

Sala exposa:«Està molt clara l'extensió que té la part de sota un camp de cultiu concret». Oposa: «Una part substancial d'aquesta construcció està dins d'una àrea boscosa i allà no hi podem penetrar».

Ahir, van obtenir els mapes d'alta resolució. Segons ell, quedaran en disposició de la planta exacta de les estructures que hi ha sota terra. Després, les oferiran als arqueòlegs. El cap de les investigacions precisa: «Perquè puguin decidir on actuaran».

Base de sortida

El director de SOT Prospeccions explica que els treballs han partit d'una excavació feta el 1960 per Marta Corominas. Llavors van explorar 300 m2 . Van sortir murs, estances i paviments del que havia estat una vila romana. Entre les restes van aparèixer molts fragments de teula plana i abundants restes de ceràmica. El material recuperat va situar l'època activa de l'explotació agrícola entre els segles I aC i el III dC. Per alguna raó els habitants de la gran casa de pagès dels temps de la romanització van marxar i van deixar les construccions abandonades.

Després, segons ell, van tenir lloc excavacions al 1985 i al 1995. Això no obstant, Sala explica que les més importants van tenir lloc el 2005, quan arqueòlegs de la Universitat de Girona van delimitar la vila amb rases.

Van obrir rases llargues de dalt a baix amb una separació mitjana de cinc metres entre elles. Van detectar més murs i més restes. Van delimitar una zona molt més àmplia respecte a les excavacions del 1960 i van obtenir dades que van confirmar la romanitat de les estructures. A més, van equiparar la cronologia amb el que ja havia indicat la primera excavació. Això no obstant, encara falta molt per descobrir el que havia estat la vila romana de can Ring. De moment, l'única vila romana descoberta a la Garrotxa.

L'alcalde, Lluís Guinó (PDECat), valora de molt importants els treballs a can Ring. Segons ell, els resultats de les prospeccions seran presentats en un acte públic a la localitat. Després, seguirà un programa anual d'excavacions que posarà al descobert els murs i les teulades dels pagesos que fa 2.000 anys vivien i treballaven en uns terrenys que ara a la vista no passen de ser uns camps llaurats i un petit bosc.