Uns productes del bosc tan apreciats en gastronomia com són els bolets i les tòfones tindran un paper destacat en la Fira Orígens d'Olot, prevista per als dies 19 i 20 de desembre al Recinte Firal d'Olot. Els bolets i les tòfones tindran el seu apartat a l'espai ecològic.

A més de sabors del bosc, la Fira presentarà elements més urbans, com són els vermuts i la pastisseria. Siguin d'on siguin, les novetats sumaran 27 dels 65 expositors. També hi haurà 90 productors.

Com cada any, hi haurà aula de cuina, on oferiran demostracions en directe. Està prevista la presència de Iolanda Bustos (La Calèndula, Regencós), Sacha Hormaechea (Sacha, Madrid), Xavier Franco (Les Magnòlies, Arbúcies), Jordi Vallespí (La Pahissa del Mas Pou, Pals), Marc Ribas (Cuines TV3 i Capritx, Terrassa), Albert Sastregener (Bo.Tic. La Bisbal), i els olotins Jordi Juncà (Ca l'Enric, Olot), Fina Puigdevall i Pere Planagumà (Les Cols, Olot).

Els cuiners estaran presents a l'aula de tast i l'aula de nens. El tast és un espai reservat per a les activitats dels expositor. Hi oferiran els tastos i els maridatges dels productes presents a la fira.

En aquesta edició s'hi podran fer tasts de diferents vermuts, de cerveses, de còctels amb ginebra i ratafia, de tòfona i de diversos productes dels Països Catalans.

El tastos de tòfona comptaran amb el consell d'un especialista tofonaire. En el darrers temps, la tòfona ha pres protagonisme en la gastronomia catalana. Sobretot, en zones de molt de bosc, com són la Garrotxa i el Ripollès.

A l'aula de nens, els més petits podran aprendre i divertir-se amb tallers de xocolata, fruita, amanides, pa o embotits.

El programa d'activitats també compta amb una nova edició, la tercera, del Concurs Popular d'Allioli. A més, també es premiarà el millor estand i el millor producte de la fira.

Fora del recinte, a la ciutat, faran activitats com el Gastrocine, amb la projecció, el dijous 17 de novembre, de la pel·lícula Viaje a Italia de Michel Winterbottom.