Botiguers traient les seves cadires a la vorera del carrer del Prat aprofitant el bon temps de l'estiu per fer petar la xerrada entre client i client. Als seus noranta-un anys Pere Solà té molt present aquesta estampa a la seva esplèndida memòria. Des de la carnisseria que fa uns dies va tancar definitivament la seva porta després de cinquanta-set anys de regentar-la, només es veuen establiments ?buits del barri vell. Si aixeca la mirada enlaire el que troba són balcons i finestres brutes de pisos deshabitats que com els orificis d'una calavera sobresurten a les façanes dels edificis.

Aquesta és una de les principals raons per la qual el seu fill, en Josep Solà, ha decidit plegar. Fa divuit anys que n'és el responsable d'ençà que la seva mare va jubilar-se, però les vendes s'han anat reduint fins a convertir-se en un negoci de dijous a dissabte. Són els dies de feina, però tot i així explica que en cas de llogar un dependent "els beneficis s'acabarien d'evaporar".

Ca la Matilda era la carnisseria més antiga de Ripoll. La família Solà va llogar-la el 1959. Anteriorment la Matilda ja en portava una a la cooperativa just des de 1950, coneguda amb el mateix nom. Quan va sorgir l'oportunitat d'instal·lar-s'hi no ho van dubtar, i van prendre el relleu d'un local que ja funcionava des de molts anys abans. En Pere afirma que probablement al segle XIX ja existia com a carnisseria. En aquella època les neveres no eren habituals a les llars i la màquina de tancar botigues en què s'han convertit els supermercats era un comerç encara desconegut. El suposat progrés ha repercutit en la fi d'aquest comerç. En Josep assenyala que "el jovent ja no compra a la carnisseria del barri". La majoria de clients són gent gran. El seu pare apunta que abans es menjava millor i que ara la gent no en sap tant, de cuinar, ni disposa de temps per fer-ho: "en lloc de preparar un bon caldo, n'aboquen un de prefabricat i envasat en Tetra Brik", afirma.

Tot plegat ha empès en Josep a acceptar una oferta de feina. Avui mateix començarà en una carnisseria de Vic. Els vianants que passegen pel carrer del Prat des de dilluns passat hi veuen una nova persiana tancada. Potser ja no ve d'una, però en tot cas aquesta botiga tenia les parets impregnades d'història.