Tanca després de 57 anys la carnisseria més antiga de Ripoll, Ca la Matilda

L'establiment s'acomiada després que el carrer del Prat, on està ubicat, s'hagi deshabilitat paulatinament i les vendes s'hagin reduït

10.11.2016 | 08:44
Pere Solà i el seu fill Joan, a l´interior de Ca la Matilda, que acaba de tancar

Botiguers traient les seves cadires a la vorera del carrer del Prat aprofitant el bon temps de l'estiu per fer petar la xerrada entre client i client. Als seus noranta-un anys Pere Solà té molt present aquesta estampa a la seva esplèndida memòria. Des de la carnisseria que fa uns dies va tancar definitivament la seva porta després de cinquanta-set anys de regentar-la, només es veuen establiments ?buits del barri vell. Si aixeca la mirada enlaire el que troba són balcons i finestres brutes de pisos deshabitats que com els orificis d'una calavera sobresurten a les façanes dels edificis.

Aquesta és una de les principals raons per la qual el seu fill, en Josep Solà, ha decidit plegar. Fa divuit anys que n'és el responsable d'ençà que la seva mare va jubilar-se, però les vendes s'han anat reduint fins a convertir-se en un negoci de dijous a dissabte. Són els dies de feina, però tot i així explica que en cas de llogar un dependent "els beneficis s'acabarien d'evaporar".

Ca la Matilda era la carnisseria més antiga de Ripoll. La família Solà va llogar-la el 1959. Anteriorment la Matilda ja en portava una a la cooperativa just des de 1950, coneguda amb el mateix nom. Quan va sorgir l'oportunitat d'instal·lar-s'hi no ho van dubtar, i van prendre el relleu d'un local que ja funcionava des de molts anys abans. En Pere afirma que probablement al segle XIX ja existia com a carnisseria. En aquella època les neveres no eren habituals a les llars i la màquina de tancar botigues en què s'han convertit els supermercats era un comerç encara desconegut. El suposat progrés ha repercutit en la fi d'aquest comerç. En Josep assenyala que "el jovent ja no compra a la carnisseria del barri". La majoria de clients són gent gran. El seu pare apunta que abans es menjava millor i que ara la gent no en sap tant, de cuinar, ni disposa de temps per fer-ho: "en lloc de preparar un bon caldo, n'aboquen un de prefabricat i envasat en Tetra Brik", afirma.

Tot plegat ha empès en Josep a acceptar una oferta de feina. Avui mateix començarà en una carnisseria de Vic. Els vianants que passegen pel carrer del Prat des de dilluns passat hi veuen una nova persiana tancada. Potser ja no ve d'una, però en tot cas aquesta botiga tenia les parets impregnades d'història.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Un incendi als marges de la carretera de Vilopriu obliga a tallar la via més d´una hora

Un incendi als marges de la carretera de Vilopriu obliga a tallar la via més d´una hora

Les flames, que no es van estendre a la zona boscosa, van afectar una petita àrea dels vorals de...

Banyoles frena els pisos tutelats del Bisbat i vol més protecció del jaciment arqueològic

Banyoles frena els pisos tutelats del Bisbat i vol més protecció del jaciment arqueològic

?L'Ajuntament demana al Patronat Santa Creu que retoqui l'avantprojecte presentat aquest estiu, ja...

Una explosió providencial

Una explosió providencial

Els gihadistes preparaven des d'Alcanar un atemptat molt més mortífer, però la deflagració els va...

«Vam començar a sentir els trets però ens vam pensar que eren focs artificials»

«Vam començar a sentir els trets però ens vam pensar que eren focs artificials»

?«Va ser una sensació de pànic, de por i desesperació i el cor m'anava a 100 per hora», comentava...

Investiguen si la mort d´un home a Sant Just té a veure amb els atemptats

Investiguen si la mort d´un home a Sant Just té a veure amb els atemptats

?Un jove va aparèixer apunyalat dins d'un vehicle que s'havia saltat un control ?No hi ha proves...

Enllaços recomanats: Premis cinema