Girona és la desena província de l'Estat on més s'han incrementat els robatoris amb força en domicilis els últims nou mesos. Entre gener i setembre s'han produït fins a 2.279 fets d'aquesta tipologia, fet que representa una puja del 7,7% respecte al mateix període de l'any passat. Cal destacar que la demarcació de Girona va viure un repunt d'aquest tipus de fet delictiu a principis d'any i la tònica com mostren les dades és que es manté l'increment dels robatoris en habitatges. Entre gener i setembre de l'any passat n'hi va haver 2,117. Unes dades que el Ministeri d'Interior ha fet públiques en l'últim Balanç de Criminalitat.

Cal destacar que per davant de la província de Girona hi ha capitanejant el rànquing la de Segòvia. En aquest punt d'Espanya han crescut en un 27,6% durant els primers nou mesos de l'any. En total han estat 259 mentre durant el mateix període del 2015 n'eren 203. El segon lloc l'ocupa Valladolid amb un creixement del 20,4% d'aquesta tipologia de delictes. Passant de 426 del l'any passat a 513 d'enguany.

Pel que fa a Catalunya, la mitjana sobre els robatoris amb força en domicilis és negativa. Amb la suma de les dades de totes les quatre demarcacions es pot veure una davallada d'un 1,9%. Ja que entre gener i setembre del 2015 hi va haver un total de 18.030 fets registrats mentre que enguany la xifra ha estat inferior, amb 17.696. Girona és l'única província catalana on pugen aquest tipus de delictes. A Tarragona cauen en un 0,5 per cent i a la resta de Catalunya el descens és molt més acusat. Per exemple, a Lleida cauen en un 17,2% passant de 632 a 523 robatoris amb força en domicilis.

Pel que fa a la resta d'indicadors que s'analitzen en el balanç de criminalitat hi ha la caiguda dels delictes i faltes. En un 8,7% a la província en només nou mesos del 2016. Es passa dels 31.747 del 2015 als 29.000 d'aquest any.

També cauen substancialment els robatoris de vehicles, que han viscut una davallada del 17,4%. Entre gener i setembre de l'any passat hi va haver 454 casos, mentre que aquest any, 375. Els furts, que són un dels robatoris que més realitzen molts lladres reincidents, també viuen una caiguda, que és del 10,8 %, ja que els furts passen de 10.733 a 9.574 en només un any.

El tipus de fet delictiu que gairebé es manté d'un any a l'altre és el tràfic de drogues, ja que només viu un increment del 0,6% durant els nou primers mesos de l'any.

Dos crims en nou mesos

Els delictes de sang, en canvi, segons aquest balanç han viscut un creixement molt destacat. I és que des del gener fins al setembre hi ha hagut dos crims, mentre que l'any anterior durant el mateix període no se n'havia registrat cap. El primer dels fets va succeir el 31 de gener a l'exterior d'una discoteca del Mas Xirgu de Girona. Va haver-hi una baralla i un jove va morir a l'hospital al cap de quatre dies perquè no va poder superar les ferides. Els implicats en la batussa mortal, tots d'origen marroquí, es coneixien i uns dies abans de l'agressió van tenir una enganxada per un deute de drogues. Els Mossos van detenir tres persones.

L'altre cas es remunta a la matinada del dissabte 26 de març. Un veí de Figueres de 40 anys va morir després d'una discussió amb el seu germà. La víctima va fugir de casa saltant per la finestra, però va morir dessagnat a causa d'una ferida de ganivet al coll. Els Mossos van arrestar el suposat autor del fratricidi, que va ser enviat a presó pel jutge. L'home va dir que va clavar el ganivet al coll del seu germà i que ho va fer sense voler. Havia anat a la cuina a agafar l'arma blanca per defensar-se d'un marroquí que els reclamava un deute.