Com a objectiu a «llarg termini» el Departament de Justícia s'ha marcat aconseguir edificar una nova seu a Santa Coloma de Farners per als quatre jutjats que té aquest partit judicial.

El problema és que no hi ha data per preveure quan podrà iniciar-se aquesta obra i per aquesta raó, com a solució ràpida, el Departament ha iniciat la licitació d'un contracte de lloguer per aconseguir un espai el suficientment gran a Santa Coloma de Farners que permeti agrupar en un únic espai els quatre jutjats que ara estan disseminats per la població.

El director dels serveis territorials de Justícia, Jordi Martinoy, reconeix que disposar en l'actualitat de dues seus diferents dins la mateixa població -una compta amb els Jutjats d'Instrucció 1 i 3, i l'altra amb el 2 i el 4- genera «disfuncions evidents», encara que «el servei es presta correctament».

El partit de Santa Coloma de Farners és l'aneguet lleig de la província, en ser l'únic que té pendent la renovació dels edificis judicials. Per aquesta raó, l'agrupació dels jutjats ha esdevingut prioritària i Martinoy confia a poder disposar d'un local abans de finals d'any. No obstant això, el trasllat trigarà un temps perquè caldrà abans resoldre els tràmits pel lloguer i les obres de reforma.

Una de les opcions que va estudiar el Departament va ser la possibilitat de traslladar els jutjats a l'actual edifici del Consell Comarcal de la Selva, però aquest no és prou gran i no permetria posar fi a la dispersió actual. Martinoy assegura que l'Ajuntament ja els ha suggerit diversos emplaçament i ara espera que amb la licitació -«que contempla un lloguer a 20 anys»- hi hagi promotors que vulguin optar a aquest concurs.

La unificació dels quatre jutjats de Santa Coloma de Farners en una única seu és una necessitat recollida en la memòria de l'Audiència Provincial de Girona de 2015. El conseller de Justícia, Carles Mundó, va identificar aquest problema com una de les tres necessitats de la província després de la reforma dels Jutjats de Blanes i la creació d'un nou Jutjat a Girona ciutat.