Els treballs en benefici a la comunitat és l'alternativa a la presó més imposada

A la província hi ha 442 equipaments que cedeixen 764 places perquè es puguin realitzar aquestes tasques

11.11.2016 | 08:50
Algunes sentències preveuen la possibilitat de substituir la condemna de presó per altres opcions.

Al llarg de 2015 hi va haver a la província 1.330 persones que van obtenir mesures alternatives a la presó, principalment via treballs en benefici de la comunitat. Les altres opcions passen per les obligacions de suspensió i les mesures de seguretat. A la demarcació hi ha 274 entitats que tenen 422 equipaments i ofereixen 764 places per poder facilitar els treballs en benefici a la comunitat.

Els jutjats de la província van condemnar 3.973 persones al llarg de 2015 però aquesta xifra no troba correlació amb el volum de nous ingressos entre la població reclusa perquè les mesures alternatives a la presó permeten pagar el deute amb la societat a través dels treballs en benefici a la comunitat, les obligacions de suspensió i les mesures de seguretat. Tres opcions de les quals s'han beneficiat 1.330 persones a la província durant el darrer any, fet que representa el 9,6% de Catalunya (13.854 persones).

De les prop de 1.700 entitats de Catalunya que col·laboren amb el Departament de Justícia per oferir places als condemnats, n'hi ha 274 a Girona que tenen 422 equipaments, fet que suposa 764 llocs diferents per poder complir la condemna a treballs en benefici de la comunitat. Si es tenen en compte les hores de servei, a la província es va arribar a les 97.000 al llarg de 2015 -al conjunt de Catalunya es van superar el milió tres-centes mil hores.

El Departament de Justícia fa 20 anys que aplica aquestes mesures penals alternatives. La més imposada són els treballs en benefici de la comunitat, que preveu multitud de possibilitats atesa la diversitat d'entitats que reserven places per a aquest tipus de condemnats.

L'altra alternativa passa per les obligacions de suspensió o substitució de la pena que pot comportar la compareixença periòdica al jutjat, el compliment d'uns deures prescrits en sentència, la participació en programes formatius, el tractament ambulatori de deshabituació d'alguna addicció o bé l'internament. Algunes d'aquestes opcions també són vàlides per a persones a les quals s'imposa com alternativa alguna mesura de seguretat, entre les quals hi ha el possible internament en un centre de deshabituació, psiquiàtric o d'educació especial, fonamentalment en casos de persones amb problemes mentals.

Els principals delictes que permeten la imposició de penes alternatives són els relacionats amb la seguretat col·lectiva -per exemple, delictes viaris-, lesions, contra la llibertat, contra el patrimoni i contra l'administració de justícia.

La idea d'aquestes mesures alternatives és garantir el compliment de la condemna dels penats per delictes lleus evitant el seu ingrés a presó, la qual cosa comportaria un excessiu càstig pel tipus d'infracció comesa.

El Departament de Justícia celebra avui una jornada sobre aquestes mesures a l'Auditori Jospe Irla de Girona.

La situació ara

El darrer registre actualitzat de persones complint mesures penals alternatives és del 2 novembre, quan hi havia 6.793 persones a Catalunya que evitaven la presó a través de treballs en benefici a la comunitat (5.039); tenien algun tipus d'obligació (1.707); o complien mesures de seguretat (357). D'aquest total, 678 persones es trobaven a la província complint penes alternatives: 471 treballs en benefici de la comunitat; 207 complint obligacions i 27 amb algun tipus de mesura de seguretat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema