Vilademuls reactivarà dos pous i conduirà l'aigua fins als dipòsits de Vilafreser i Sant Esteve de Gui-albes per, després, distribuir-la a la xarxa gràcies a un ajut de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) de 214.000 euros, que ha tardat mesos en arribar. Es tracta d'un antic pou en desús al nucli de Perles de Vilafreser i un altre que es va utilitzar per les obres del TAV a Terradellas, que es preveu que entrin en funcionament abans de l'estiu que ve.

Aquest municipi del Pla de l'Estany, de menys de 900 habitants repartits en 12 pobles i 10 veïnats disseminats, té problemes d'abastament d'aigua per culpa d'una xarxa deficitària, on sovint hi ha rebentades als tubs. La contaminació d'un pou per mercuri fa gairebé dos anys va acabar d'empitjorar la situació. Al juny, van restringir l'ús de l'aigua per intentar reduir el cost dels camions cisterna que feien falta per garantir el servei en alguns nuclis.

A més de reactivar els dos pous, el projecte també inclou conduir l'aigua fins als dipòsits de Vilafreser i Sant Esteve de Guialbes, que és la part més important. D'aquesta manera, s'injectarà l'aigua d'aquests dos pous a la xarxa i es distribuirà en funció de les necessitats de cada moment. L'ACA hi aportarà un ajut de 214.577 euros, que el consistori espera poder complementar amb una partida de 60.000 euros, tot i que encara ha de buscar el finançament. L'Ajuntament confia poder-los tenir en funcionament abans de l'estiu vinent, per «estalviar-nos el patiment» de l'estiu per garantir el servei a tot el municipi, segons va admetre el mateix alcalde, Àlex Terés.

Vilademuls estava molt pendent de la confirmació de l'ajut de l'ACA, que es va fer a finals de la setmana passada, perquè els permetrà millorar l'abastament d'aigua. El consistori té un nivell d'endeutament molt alt i no pot assumir el mig milió d'euros que calculen que els faria falta per renovar les conduccions de la xarxa i construir un dipòsit nou a Vilamarí, que ha quedat petit i també té fuites. «Mentre no ho puguem fer tot, ens hem de dedicar a arreglar les rebentades», va dir Terés.

La Diputació els ha atorgat un ajut de 50.000 € per pagar les avaries per rebentades. També han rebut 74.000 € de Territori i Governació que els ha permès fer la interconnexió entre Galliners i el dipòsit que hi ha a Vilamarí de forma definitiva. Una connexió que els veïns van fer, provisionalment, per solucionar la manca d'aigua a algunes llars ara fa dos estius.