L'abocador d'escombraries del Clot de les Mules a Beuda té capacitat per disposar d'una cavitat receptora de residus més. Fa pocs dies, Olot Televisió va anunciar que nous instruments topogràfics han permès determinar que encara s'hi pot instal·lar una altra cavitat receptora de residus.

Acabada a primers d'any, la darrera cavitat té comptada una existència de 5 anys i va comptar amb una subvenció directa de l'Agència Catalana de Residus d'1,3 milions d'euros que va ser gestionada pel Consell Comarcal de la Garrotxa.

L'abocador de Beuda va ser activat el 1989. Llavors la Generalitat li va donar un termini d'existència d'uns 20 anys. És a dir, el 2009 havia d'estar clausurat. La falta d'alternatives, la reducció de la producció de residus i les innovacions tecnològiques li han allargat l'existència de tal manera que el final cada vegada està més llunyà i més indefinit.

Els principals indicis de la continuïtat indefinida de l'abocador són la compra de l'equipament per part del Consell Comarcal de la Garrotxa el juliol del 2014, la construcció de l'esmentada nova cavitat receptora el 2015 i l'adequació de la mateixa per al tractament de lixiviats (líquids de la descomposició dels residus), prevista per a aquest any.

El projecte per al tractament de lixiviats està valorat en 1.117.874 € i està en fase de construcció. L'actuació farà possible el tractament de lixiviats a l'estació depuradoras del dipòsit del Clot de les Mules.

En tot cas, l'equipament que més esperança de vida ha de donar a l'abocador de Beuda és el Centre de Triatge de Residus de Sant Jaume de Llierca, valorat en uns 14 MEUR. La construcció ha de començar l'any vinent per acabar el 2018.

Entre el centre de triatge i la selecció dels residus feta a cada municipi, la tendència prevista ha de ser la de reduir les tones d'escombraries que entrin a l'abocador. Per aconseguir-ho, el Consell Comarcal de la Garrotxa preveu activar un nou sistema de recollida l'any vinent. Aquest any, els ajuntaments ja han fet canvis. A més, l'Ajuntament de Besalú ha fet una aposta clara per la recollida porta a porta.