El programa Nen@s en moviment, dedicat a l’abordatge de l’obesitat infantil, s’ha estés aquest curs escolar a una dotzena de municipis gironins més i ja s’aplica en 27 localitats de la demarcació. En total, 220 alumnes d’entre 8 i 11 anys participen al projecte, que promou els hàbits saludables i ajuda els menors i les seves famílies a adquirir conceptes bàsics d’alimentació saludable, augmentar el temps dedicat a l’acvititat física per normalitzar l’índez de massa corporal i mantenir o augmentar la seva autoestima.

Les sessions, que s’han impulsat des de l’Institut Català de la Salut (ICS) i lnstitut d’Assistència Sanitària (ICS), les dirigeixen una seixantena de professionals de pediatria i d’infermeria que s’han format específicament per a desenvolupar el programa. Duren una hora i mitja setmanal durant onze setmanes i s’hi detallen estratègies per desenvolupar canvis nutricionals, d’estil de vida i fins i tot emocionals

Nen@s en moviment es va posar en marxa de forma pionera fa dos anys a l’equips d’atenció primària de Figueres i Llagostera i, l’any passat, ja s’hi van sumar setze nous municipis, amb més d’un centenar d’alumnes de 3è, 4t i 5è d’educació primària amb sobrepès o obesitat.

Els resultats al cap de sis mesos d’acabar les sessions són molt satisfactoris, ja que el 75% dels participants manté la reducció de l’índex de massa corporal aconseguida durant el curs, practica més activitat física i, en el 85% dels casos, també es manté un seguiment òptim de la dieta mediterrània en el conjunt de les famílies.

I és que una de les característiques del programa és que implica pares, professors, monitors de lleure i professionals de la salut en l’abordatge de l’obesitat infantil. S’aproxima així a l’espai quotidià de l’infant per facilitar-li l’elecció de les opcions més sanes i té com a pilars fonamentals l'alimentació, l'exercici físic i les emocions. Cal recordar que actualment, el 27% dels catalans d’entre 8 i 11 anys pateixen sobrepès o obesitat.

Al llarg de les diferents sessions del programa, es du a terme una teràpia en grup on infants i pares, paral·lelament, treballen en temes relacionats amb la salut, com ara l’alimentació saludable, la publicitat enganyosa, l’autocontrol, la imatge corporal, la comunicació o la resolució de conflictes.

També s’hi aborden qüestions com els drets personals, l’autoestima, la relaxació i al’ctivitat física, amb l’objectiu que puguin expressar les seves emocions en relació el sobrepès, l'obesitat i les seves conseqüències.

Un risc per a tota la vida

Un dels principals problemes relacionats amb l’obesitat infantil és la repercussió que té en la qualitat de vida del menor, i que pot perpetuar-se durant la vida adulta, el que es converteix en un factor de risc de malalties associades.