El programa per abordar l'obesitat infantil s'estén a dotze municipis gironins més

«Nen@s en moviment», impulsat per l'atenció primària de l'ICS i l'IAS, ja arriba a 220 escolars d'entre 8 i 11 anys

14.11.2016 | 08:39
Una sessió a l´escola Salvador Dalí, dirigida per la pediatra de l´equip d´atenció primària de Figueres

El programa Nen@s en moviment, dedicat a l´abordatge de l´obesitat infantil, s´ha estés aquest curs escolar a una dotzena de municipis gironins més i ja s´aplica en 27 localitats de la demarcació. En total, 220 alumnes d´entre 8 i 11 anys participen al projecte, que promou els hàbits saludables i ajuda els menors i les seves famílies a adquirir conceptes bàsics d´alimentació saludable, augmentar el temps dedicat a l´acvititat física per normalitzar l´índez de massa corporal i mantenir o augmentar la seva autoestima.

Les sessions, que s´han impulsat des de l´Institut Català de la Salut (ICS) i lnstitut d´Assistència Sanitària (ICS), les dirigeixen una seixantena de professionals de pediatria i d´infermeria que s´han format específicament per a desenvolupar el programa. Duren una hora i mitja setmanal durant onze setmanes i s´hi detallen estratègies per desenvolupar canvis nutricionals, d´estil de vida i fins i tot emocionals

Nen@s en moviment es va posar en marxa de forma pionera fa dos anys a l´equips d´atenció primària de Figueres i Llagostera i, l´any passat, ja s´hi van sumar setze nous municipis, amb més d´un centenar d´alumnes de 3è, 4t i 5è d´educació primària amb sobrepès o obesitat.

Els resultats al cap de sis mesos d´acabar les sessions són molt satisfactoris, ja que el 75% dels participants manté la reducció de l´índex de massa corporal aconseguida durant el curs, practica més activitat física i, en el 85% dels casos, també es manté un seguiment òptim de la dieta mediterrània en el conjunt de les famílies.

I és que una de les característiques del programa és que implica pares, professors, monitors de lleure i professionals de la salut en l´abordatge de l´obesitat infantil. S´aproxima així a l´espai quotidià de l´infant per facilitar-li l´elecció de les opcions més sanes i té com a pilars fonamentals l'alimentació, l'exercici físic i les emocions. Cal recordar que actualment, el 27% dels catalans d´entre 8 i 11 anys pateixen sobrepès o obesitat.

Al llarg de les diferents sessions del programa, es du a terme una teràpia en grup on infants i pares, paral·lelament, treballen en temes relacionats amb la salut, com ara l´alimentació saludable, la publicitat enganyosa, l´autocontrol, la imatge corporal, la comunicació o la resolució de conflictes.

També s´hi aborden qüestions com els drets personals, l´autoestima, la relaxació i al´ctivitat física, amb l´objectiu que puguin expressar les seves emocions en relació el sobrepès, l'obesitat i les seves conseqüències.

Un risc per a tota la vida

Un dels principals problemes relacionats amb l´obesitat infantil és la repercussió que té en la qualitat de vida del menor, i que pot perpetuar-se durant la vida adulta, el que es converteix en un factor de risc de malalties associades.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema