El programa per abordar l'obesitat infantil s'estén a dotze municipis gironins més

«Nen@s en moviment», impulsat per l'atenció primària de l'ICS i l'IAS, ja arriba a 220 escolars d'entre 8 i 11 anys

14.11.2016 | 08:39
Una sessió a l´escola Salvador Dalí, dirigida per la pediatra de l´equip d´atenció primària de Figueres

El programa Nen@s en moviment, dedicat a l´abordatge de l´obesitat infantil, s´ha estés aquest curs escolar a una dotzena de municipis gironins més i ja s´aplica en 27 localitats de la demarcació. En total, 220 alumnes d´entre 8 i 11 anys participen al projecte, que promou els hàbits saludables i ajuda els menors i les seves famílies a adquirir conceptes bàsics d´alimentació saludable, augmentar el temps dedicat a l´acvititat física per normalitzar l´índez de massa corporal i mantenir o augmentar la seva autoestima.

Les sessions, que s´han impulsat des de l´Institut Català de la Salut (ICS) i lnstitut d´Assistència Sanitària (ICS), les dirigeixen una seixantena de professionals de pediatria i d´infermeria que s´han format específicament per a desenvolupar el programa. Duren una hora i mitja setmanal durant onze setmanes i s´hi detallen estratègies per desenvolupar canvis nutricionals, d´estil de vida i fins i tot emocionals

Nen@s en moviment es va posar en marxa de forma pionera fa dos anys a l´equips d´atenció primària de Figueres i Llagostera i, l´any passat, ja s´hi van sumar setze nous municipis, amb més d´un centenar d´alumnes de 3è, 4t i 5è d´educació primària amb sobrepès o obesitat.

Els resultats al cap de sis mesos d´acabar les sessions són molt satisfactoris, ja que el 75% dels participants manté la reducció de l´índex de massa corporal aconseguida durant el curs, practica més activitat física i, en el 85% dels casos, també es manté un seguiment òptim de la dieta mediterrània en el conjunt de les famílies.

I és que una de les característiques del programa és que implica pares, professors, monitors de lleure i professionals de la salut en l´abordatge de l´obesitat infantil. S´aproxima així a l´espai quotidià de l´infant per facilitar-li l´elecció de les opcions més sanes i té com a pilars fonamentals l'alimentació, l'exercici físic i les emocions. Cal recordar que actualment, el 27% dels catalans d´entre 8 i 11 anys pateixen sobrepès o obesitat.

Al llarg de les diferents sessions del programa, es du a terme una teràpia en grup on infants i pares, paral·lelament, treballen en temes relacionats amb la salut, com ara l´alimentació saludable, la publicitat enganyosa, l´autocontrol, la imatge corporal, la comunicació o la resolució de conflictes.

També s´hi aborden qüestions com els drets personals, l´autoestima, la relaxació i al´ctivitat física, amb l´objectiu que puguin expressar les seves emocions en relació el sobrepès, l'obesitat i les seves conseqüències.

Un risc per a tota la vida

Un dels principals problemes relacionats amb l´obesitat infantil és la repercussió que té en la qualitat de vida del menor, i que pot perpetuar-se durant la vida adulta, el que es converteix en un factor de risc de malalties associades.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Accident de moto a la rotonda de la Canya

Accident de moto a la rotonda de la Canya

SINISTRE VIARI. La causa de l'accident d'una motocicleta a la rotonda de la Canya (Sant Joan les...

El Servei de Meteorologia alerta que es manté a Girona un índex ultraviolat molt alt

El Servei de Meteorologia alerta que es manté a Girona un índex ultraviolat molt alt

La intensitat de la radiació solar arribarà avui a nivells de 8 sobre 10 a Figueres, la Bisbal,...

Fracassa l´últim intent per resoldre la vaga d´ambulàncies a Girona

Fracassa l´últim intent per resoldre la vaga d´ambulàncies a Girona

Ahir es van reunir els sindicats i l'empresa adjudicatària, Transports Sanitaris de Catalunya, amb...

Madrenas està decidida a signar el que sigui perquè a Girona es pugui votar l´1-O

Madrenas està decidida a signar el que sigui perquè a Girona es pugui votar l´1-O

L'alcaldessa de Girona assumeix que pot ser inhabilitada i lamenta que el govern espanyol faci...

Demanen donacions per reparar la torre del rellotge de Sant Joan les Fonts

Demanen donacions per reparar la torre del rellotge de Sant Joan les Fonts

L'església parroquial és un dels edificis més grans...

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema