El president del Govern, Carles Puigdemont, ha reclamat a la nova ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, més recursos per acabar amb "l'infrafinançament crònic" del sistema sanitari català. Durant la seva intervenció a la inauguració del 3r Congrés de la Professó Mèdica de Catalunya, Puigdemont ha recordat que, arran de la crisi, la manca de finançament "no només no s'ha acabat, sinó que s'ha agreujat". El president ha afegit que en un "país normal això no passaria" perquè Catalunya comptaria amb les eines legals i els recursos necessaris per garantir la sostenibilitat del sistema. Aquest ha estat el primer acte oficial de Dolors Montserrat com a ministra i ha volgut agrair als metges l'esforç que han fet durant les retallades que hi ha hagut des del 2011. "Heu patit molt els ajustos, estem amb deute amb vosaltres", ha afirmat.

La ministra es declara "en deute" amb els professionals mèdics

La nova ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, ha aprofitat el seu primer acte a Catalunya des que va accedir al càrrec per declarar-se "en deute" amb els professionals mèdics, que celebren avui un congrés a Girona.

Montserrat ha explicat al miler de sanitaris reunits al Palau de Congressos de la capital gironina que és "molt conscient" d'on ve i que "la situació de crisi" que el Partit Popular es va trobar en arribar al Govern el 2011 el va obligar a prendre "decisions molt doloroses, però necessàries per garantir el servei".

Ara, la ministra entén que el moment ha passat i que es comença a deixar enrere, tot i que ha reconegut que els metges han patit "molt", per això els ha manifestat la seva "admiració més sincera, reconeixement i gratitud".

"En moments tan adversos heu estat clau", ha afegit Dolors Montserrat durant la inauguració del congrés, acompanyada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, així com per l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i pels organitzadors de la cita.

Montserrat ha reiterat aquest "deute" amb els professionals reunits avui i l'ha fet extensiva a altres col·lectius com el d'infermeria, auxiliars, farmàcia i personal adjunt.

La titular de Sanitat ha transmès també "esperança" als metges joves i ha manifestat que, "entre tots", l'objectiu és garantir "aquest sistema sanitari de qualitat i sostenible"

"Estic al vostre costat per escoltar-vos, ajudar-vos i trobar solucions per definir junts el metge de futur", ha indicat la ministra en referència a l'eix sobre el qual gira aquest congrés.

Dolors Montserrat ha apel·lat per garantir "la sostenibilitat del sistema" a seguir treballant "en la incorporació de la cultura de la coresponsabilitat dels professionals i a primar les estructures administratives i descentralitzar la gestió".

Montserrat ha anunciat també l'objectiu d'avançar en el desenvolupament del registre espanyol de professionals sanitaris, "que va ser un dels èxits assumits en la passada legislatura i que permetrà tenir una fotografia precisa dels recursos humans".

La ministra, que ha recordat en el seu primer acte a Catalunya que aquesta Comunitat Autònoma es beneficia dels fons destinats a "compensar l'assistència sanitària entre territoris", dels quals n'ha rebut gairebé 9 milions d'euros, ha explicat que aquesta legislatura serà "de diàleg, consens polític, social i amb els professionals".

El repte de Dolors Montserrat al capdavant de la cartera de sanitat és modernitzar el sistema sanitari espanyol "i no deixar ningú enrere".