Els fidels han aportat més de la meitat dels 9,5 milions d'ingressos del Bisbat el 2015

IRPF, col·lectes i donacions són la principal font d'ingressos, mentre que el gruix de la despesa és l'acció pastoral i assistencial

14.11.2016 | 11:03
El bisbe de Girona, Francesc Pardo, en una imatge d´arxiu.

El Bisbat de Girona ha ingressat gairebé 9,5 milions d'euros durant el 2015, dos menys que en l'exercici anterior, quan van arribar als 11,6 milions d'ingressos. Més de la meitat de les aportacions de l'últim any provenen dels fidels, ja sigui a través de les creuetes a la declaració de la renda (24,95%) o de les col·lectes i donacions (el 36,43%). Les despeses han sumat exactament la mateixa quantitat que els ingressos, 9.479.712,93 euros.

Els diners s'han destinat, majoritàriament, a acció pastoral i assistencial (el 44,97%), a conservació de patrimoni (29,26%) i a pagar les nòmines dels preveres i del personal seglar (el 23,44%). El bisbat gironí ha fet públiques les xifres coincidint amb la celebració de la Diada de Germanor, que té per objectiu recaptar fons per al sosteniment de l'església. Al full parroquial, el bisbe Francesc Pardo demana «col·laborar amb generositat i alegria».

La col·lecta més gran

La Diada de Germanor, que se celebra cada any el tercer diumenge de novembre, té per objectiu sol·licitar el suport econòmic dels fidels per al sosteniment de l'església i el desenvolupament de les accions pastorals i assistencials. És la col·lecta més important que fan els bisbats al llarg de l'any.

Coincidint amb aquesta data, el Bisbat de Girona ha fet públiques les xifres d'ingressos i despeses corresponents a l'exercici 2015. Segons recull el full parroquial, més de la meitat dels 9.479.712,93 euros en ingressos provenen d'aportacions dels fidels, ja sigui a través de la declaració de la renda o de donacions i col·lectes. L'origen de la resta cal buscar-lo en el patrimoni, en diverses activitats i ingressos, com ara lloguers o cobrament de serveis (un 29,13%), i en vendes de patrimoni o necessitats de finançament (un 9,48%).

Dos milions menys que 2014

Els ingressos del 2015 han caigut en més de dos milions d'euros en comparació amb l'exercici anterior. Segons les xifres que ha donat a conèixer el Bisbat, el 2014, els ingressos van arribar fins al 11,6 milions, el 54,26% dels quals provenien també d'aportacions dels fidels. El motiu, segons apunta el Bisbat de Girona, és que l'any passat es van produir ingressos extraordinaris per venda de patrimoni.

Pel que fa al capítol de despeses, el Bisbat de Girona ha tancat el 2015 fent les paus, amb exactament la mateixa xifra que ha ingressat. El 44,97% dels recursos s'han destinat a les diverses accions pastorals i assistencials, mentre que un 29,26% han servit per a la conservació del patrimoni arquitectònic i al seu funcionament. Les despeses de personal -retribució del conjunt del clergat i del personal seglar-, incloses les despeses en seguretat social, arriben al 23,44% del total i la resta, un 0,51%, s'han destinat a despeses ordinàries.

El bisbe de Girona, Francesc Pardo, dedica el seu discurs al full parroquial a animar a col·laborar amb la Diada de Germanor amb «solidaritat i alegria». «En aquesta jornada recordem que, a més de les aportacions personals, com qualsevol institució tenim necessitat de béns materials i de diners per dur a terme les múltiples activitats a favor dels infants, dels joves i dels adults; per al sosteniment dels preveres; per als qui treballen a ple temps al servei del bisbat; pel manteniment i restauració de tants edificis de culte i d'activitats pastorals que les generacions ens han deixat a cada poble, vila i ciutat», afirma el bisbe. A més, el bisbe Pardo recorda que la majoria d'aquests temples són béns culturals nacionals o locals dels que cal tenir-ne cura.

La diòcesi, en xifres

La diòcesi de Girona compta amb 395 parròquies. El nombre de preveres és de 154. Durant el 2015 es van celebrar al bisbat de Girona 2.721 baptismes, 2.039 primeres comunions, 357 confirmacions, 655 matrimonis i 4.712 defuncions.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Passatgers a l'Aeroport de Girona-Costa Brava
L'Aeroport de Girona tanca el mes de juliol amb un 17% més de passatgers

L'Aeroport de Girona tanca el mes de juliol amb un 17% més de passatgers

Es consolida com l'aeroport català que més creix en usuaris en relació al mateix mes de l'any passat

L´Equip Pediàtric de la Garrotxa ha realitzat 260.000 visites en cinc anys

L´Equip Pediàtric de la Garrotxa ha realitzat 260.000 visites en cinc anys

La iniciativa ha permès incorporar de la cirurgia pediàtrica a l'Hospital d'Olot

Cornellà estrena un parc ideat per infants

Cornellà estrena un parc ideat per infants

Un nou parc infantil situat a tocar de l'escola Vall del Terri acaba d'entrar en servei i, quan...

Comença el període de cacera a mitja veda a Girona

Comença el període de cacera a mitja veda a Girona

Es limita la batuda a un màxim de vuit tórtores i vint guatlles per persona i dia · Es podrà caçar...

El Pacma Girona protesta per l´ús de llames en un circ

El Pacma Girona protesta per l´ús de llames en un circ

El partit animalista es queixa de l'ús de camèlids i dromedaris en l'espectacle i remarca que la...

Olot treu trànsit del Firal amb la unió de dos aparcaments subterranis

Olot treu trànsit del Firal amb la unió de dos aparcaments subterranis

Preveuen fer pisos al lloc on van encabir les parades de la plaça del Mercat mentre la construïen...

Enllaços recomanats: Premis cinema