Els incendis en edificis suposen més de dues actuacions dels Bombers cada dia a la demarcació de Girona. Es tracta d´una sortida que des de principis d´any fins a l´octubre ha representat un total de 659 actuacions del cos d´extinció d´incendis.

La majoria dels incendis d´edificis en els quals s´han hagut de desplaçar els Bombers s´han concentrat a la comarca de la Selva. En aquesta àrea hi han fet fins a 152 actuacions en deu mesos.

Sortosament des que ha començat el 2016 no s´ha hagut de lamentar cap víctima mortal en els incendis d´edifici que s´han declarat. Una dada positiva si es té en compte que durant el passat 2015 malauradament va haver-hi una persona que va morir per un incendi a casa seva.

Va tenir lloc la nit del 5 de novembre de l´any passat en un domicili del carrer Veneçuela d´Olot. Quan faltaven pocs minuts per les onze, els Bombers van rebre l´avís que hi havia hagut un incendi però quan van arribar-hi ja estava apagat. Amb quatre dotacions van anar al lloc i van inspeccionar-lo. S´hi van trobar una dona estirada boca terrosa al menjador. Era una víctima d´edat avançada.

Cal destacar que dels últims quatre anys, el pitjor que ha viscut les comarques de Girona pel que fa a mortalitat en incendis d´edificis va ser el 2014, quan quatre persones van perdre la vida fruit d´aquest succés.

A la resta de Catalunya enguany sí que hi ha hagut morts en incendis a la llar. Fins al 31 d´octubre han mort un total d´onze persones. La majoria, d´edats avançades -entre els 61 i els 80 anys- n´han estat sis. L´any anterior en canvi les víctimes s´havien concentrat entre els 41 i 80 anys, amb un total de set.

La Selva, líder d´actuacions

Si es comparen els serveis per àrees geogràfiques, es pot veure que fins al 31 d´octubre la zona on hi ha hagut més incedis d´edificis és la comarca de la Selva, amb 152. Durant l´any passat ja va ser la comarca on els Bombers van haver d´actuar més. En 12 mesos hi van fer 183 serveis d´aquest tipus.

Aquest tipus d´incendi es dóna, mirant les dades, sobretot on hi ha més concentracions urbanes i, així, darrere de la Selva enguany hi ha el Gironès, amb 145 actuacions; el Baix Empordà, amb 126; i l´Alt Empordà, amb 125. Observant les dades de l´any passat, en canvi, la segona comarca darrere de la líder, que va ser la Selva, no va ser pas la del Gironès -on hi van fer 161 actuacions- sinó que va ser l´Alt Empordà, amb 166.

Cal recordar que tot i les dades d´aquest any fins a l´octubre, els mesos de més fred, de novembre a març, són els que registren un increment en el nombre de serveis respecte a la resta de mesos. Un període que encara s´ha d´engegar, tot i que durant tot l´any els Bombers continuen atenent un elevat nombre de serveis relacionats amb incendis a la llar.

Aquesta setmana, els Bombers van presentar la campanya de Seguretat a la Llar que, com cada any per aquestes dates, serveix per recordar com cal actuar en cas d´un incendi a casa. Cal recordar que si hi ha un incendi cal trucar al 112; tancar totes les portes que es pugui perquè el perill per a les persones és el fum. I, sobretot, en cas de trobar-se que hi ha l´escala plena de fum, cal tancar la porta i quedar-se a casa. I, si no hi ha fum, baixar cap a baix. Finalment, insisteixen que hi ha formes d´evitar incendis, com no deixar olles al foc, netejar els filtres de la campana extractora o no sobrecarregar endolls, entre altres.