El tràfic il·legal d'immigrants és una pràctica que moltes vegades està associada a organitzacions criminals. Una d'aquestes feia servir l'aeroport de Girona per aconseguir el seu objectiu: introduir ciutadans ucraïnesos al Regne Unit.

La Policia Nacional, juntament amb agents belgues, polonesos i britànics, en una operació coordinada per l'Europol, han aconseguit desarticular una organització que consideren «molt activa» i ha arribat a traficar amb 6.000 ciutadans ucraïnesos. L'operació ha permès detenir 115 persones, entre elles els principals responsables del grup. Estava establert en diversos països: Ucraïna, Polònia, Bélgica, Irlanda, Regne Unit i Espanya.

En terres gironines també hi havien posat la seva petjada i, de fet, els agents de la Policia Nacional destinats a l'aeroport han detingut cinc ciutadans ucraïnesos que aquest grup havia intentat portar a cap al Regne Unit. Tots ells anaven a agafar un vol però els van enxampar. Portaven documentació falsa, molt ben feta, segons la policia. Es volien fer passar per ciutadans polonesos i, per això, des de l'organització se'ls havia facilitat carnets falsos. Al final, però, no els va funcionar i van ser detinguts.

L'actuació policial es va iniciar després de detectar que sobretot després de la crisi de Crimea s'havia incrementat el moviment de ciutadans ucraïnesos cap al Regne Unit. Des d'aquest país van incrementar les restriccions per concedir-los visats i això va provocar l'aparició, segons la Policia Nacional, d'organitzacions que a canvi de diners afavoreixen l'entrada clandestina dels immigrants. A més, des de l'Agència Europea de Frontex també havien detectat un increment de detencions d'ucraïnesos per falsedats documentals, sobretot a l'aeroport de Dublín. Tot això va provocar més controls i a principis del 2015 va començar una investigació que ara ha donat els seus fruits.

Els agents van detectar una organització dedicada al tràfic d'immigrants ucraïnesos amb destinació al Regne Unit que estava molt ben estructurada i que s'havia assentat en diversos països. L'operació s'ha desenvolupat en dues fases. La primera es va centrar en els aeroports espanyols, francesos i belgues, perquè l'organització els utilitzava per traficar amb els immigrants. Moment en què es van fer els cinc detinguts al de Girona. En tots els aeroports es van arrestar 56 ucraïnesos.

El cap del grup, a Barcelona

La segona fase va centrar-se a desarticular l'organització. Gràcies als documents que duien els detinguts en els aeroports i després d'investigacions, van enxampar el principal responsable de l'organització que vivia a Barcelona. Ell s'encarregava de distribuir els documents falsos i gestionar els viatges. A casa del detingut li van trobar fins a 100 cartes d'identitat i passaports polonesos falsificats.

A Romania, la policia hi va arrestar el responsable de captar els immigrants i a Polònia, els encarregats de la documentació. A Romania, l'arrestat i la seva filla hi tenien una agència de viatges des d'on gestionaven els vols pels immigrants. Si aquests aconseguien arribar a Dublín, els recollien i després els duien en ferri a Londres. Un ciutadà ucraïnès era l'encarregat de rebre'ls, un home ara en cerca i captura. A Bèlgica, França, Portugal i els Països Baixos es van detenir 55 persones més.