Moren el doble de gironins per suïcidi que per accidents viaris

Salut detecta 203 persones a Girona en una situació de risc d'una conducta suïcida gràcies amb un protocol

17.11.2016 | 21:10
El president del CAC, Roger Loppacher, el conseller de Salut, Toni Comín, i la presidenta de l´associació DSAS_Després del Suïcidi, Cecília Borràs, presentant el document sobre el tractament mediàtic del suïcidi.

A les comarques gironines es produeixen cada any el doble de morts per suïcidi que per accidents de trànsit. Segons la darrera anàlisi de mortalitat del Departament de Salut, el 2014 a la demarcació de Girona es van registrar 78 morts per suïcidis, mentre que les víctimes mortals d'accidents a la carretera van ser 31. La tendència és similar en els anys precedents, amb 64 morts per suïcidi el 2013, 62 el 2012 i 63 el 2011 i 59 el 2010, segons les dades de la conselleria.

A Catalunya, el 2014 van morir 526 persones per suïcidi, el que suposa la primera disminució anual des del 2007. Malgrat que és la primera causa de mortalitat prematura entre els joves de 25 a 34 anys en ambdós sexes, la dada suposa una taxa de 7,1 morts per cada 100.000 habitants, inferior a la del conjunt de l'Estat i de l'Europa Occidental.

Tot i això, les xifres continuen sent massa altes pel Departament, que s'ha marcat com a objectiu dins el Pla de Salut 2016-2020 reduir un 10% aquesta mortalitat en quatre anys.

Una de les eines que fa servir és el Codi Risc Suïcidi, una mesura pionera a l'Estat en polítiques de prevenció del suïcidi que ja està implantada arreu del territori català i que defineix l'actuació específica urgent de tots els agents sanitaris implicats quan es detecta un cas amb risc de suïcidi alt. Entre altres qüestions, potencia la continuïtat assistencial dels pacients atesos per conductes suïcides, tant adults com menors.

Tot i que el model gironí de l'atenció a la salut mental -gestionat per una sola entitat, l'Institut d'Assistència Sanitària- facilita que alguns dels procediments del codi ja s'apliquessin de manera habitual, a la regió sanitària de Girona aquest nou protocol es va començar a desplegar l'estiu del 2015, excepte a la zona de l'Alt Maresme.

Des de l'inici de la implantació del codi fins a l'agost del 2016, a la regió de Girona s'han registrat 203 persones que s'han trobat en una situació de risc d'una conducta suïcida, 113 al 2015 i 90 enguany. Majoritàriament eren dones. Segons les dades de la conselleria, el 70% de les altes hospitalàries van requerir un seguiment per part dels centres de salut mental.

En el conjunt de Catalunya, entre juny de 2014 i aquest agost, s'han detectat 3.530 persones en risc d'una conducta suïcida, l'edat mitjana de les quals va ser de 42 anys i el 64,4% eren dones.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

«Espanya haurà d´acostumar-se a ramats de llops com el de Ripoll»

«Espanya haurà d´acostumar-se a ramats de llops com el de Ripoll»

Diversos experts asseguren que l'Estat ha de preparar-se per fer front a aquest tipus de cèl·lules...

Un detingut declara que l´imam de Ripoll es volia immolar i posar bombes a monuments

Un detingut declara que l´imam de Ripoll es volia immolar i posar bombes a monuments

El jutge decreta presó per al ferit a Alcanar i l'arrestat que va llogar la furgoneta usada a...

L´imam de Ripoll estava catalogat com a pres perillós

L´imam de Ripoll estava catalogat com a pres perillós

Un jutge de Castelló va cancel·lar la seva ordre d'expulsió d'Espanya tot i ser considerat un...

Detenen al Marroc un butaner veí de Younes Abouyaaqoub a Ripoll

Detenen al Marroc un butaner veí de Younes Abouyaaqoub a Ripoll

El van arrestar després d'haver estat identificat durant el registre d'un dels escorcolls de la...

França confirma que els terroristes van fer un «ràpid» viatge d´anada i tornada a París

França confirma que els terroristes van fer un «ràpid» viatge d´anada i tornada a París

Un radar va dectectar l'Audi A3 dels terroristes –utilitzat després a Cambrils– per un...

Enllaços recomanats: Premis cinema