Igual que el passat nou de gener, on els veïns d'Amer van sortir a la plaça de la vila per celebrar que un fill del poble era el candidat a la presidència de la Generalitat, ahir els amerencs van tornar a sortir pel mateix motiu. En aquesta ocasió, però, amb Carles Puigdemont present, el qual va rebre la distinció de fill predilecte i la medalla d'or d'Amer.

Un reconeixement que el president de la Generalitat va rebre amb "un immens honor i gratitud" i en un acte on va voler aprofitar l'ocasió per demanar als veïns d'Amer i a tots els catalans "no defallir" i continuar estant al costat del Govern en el camí cap a la independència.

Un emocionat Puigdemont va entrar al monestir de Santa Maria d'Amer, acompanyat de la seva família, sota els aplaudiments dels centenars de persones que es van concentrar ahir a la tarda a dins i fora de l'edifici. L'alcaldessa d'Amer, Maria Rosa Vila, va ser l'encarregada d'entregar les dues distincions al president de la Generalitat, o més conegut entres els amerencs com el noi de Can Crous.

Davant d'ells, el president de la Generalitat va demanar al poble d'Amer i a tots els catalans la contínua "mobilització del poble" fins al "dia final en què puguem proclamar la independència".

El president, però, va voler posar l'accent en un fet particular: les assemblees remences del segle XV que van permetre abolir els mals usos. "Un fet on s'acredita que, en aquest país, els conflictes els resolíem parlant", va afirmar. Exemplificant aquest fet, Puigdemont va fer una crida a la mobilització.

"Us demano que en el moment en què al país li toqui prendre les decisions definitives per esdevenir un estat independent, tingueu el mateix capteniment dels qui llavors es van reunir en assemblea, i que acompanyeu el Parlament i el Govern per aconseguir que Catalunya sigui una de les nacions on més valgui la pena viure", va demanar després de fer un breu repàs per la història d'Amer i Catalunya.

Carles Puigdemont va néixer en aquesta població el 29 de desembre del 1962, concretament al carrer Sant Miquel número 6. Un moment on els carrers portaven noms "de guerra o de por", va afirmar, on les escoles queien a trossos, i on hi havia un tren que es va acabar "injustament", va lamentar el president. "No ens va ser permès defensar una instal·lació que hauria contribuït enormement a resoldre moltes de les mancances socials i econòmiques que pateix ara la comarca", va remarcar.

També va dedicar una part del seu discurs a la carretera de la Vergonya, una de les vies amb més sinistralitat de Catalunya, que uneix el poble d'Amer amb Anglès i Bescanó. Puigdemont va lamentar les complicacions per arreglar una carretera que "no ens permet moure'ns amb llibertat i plenitud".

Tot i destacar que l'atzar l'ha portat a ser el president de la Generalitat, la raó d'aquest nou compromís recau en els seus orígens, en el seu poble i en la seva pàtria, va destacar. I és que des de ben jove que Puigdemont abandera la independència. Quan tenia 20 anys va assistir a la manifestació del 1982 contra la LOAPA, en què ell i dos joves més del poble van subjectar la pancarta que reclamava la independència. "L'endemà vam llegir astorats que tots els qui formaven part de la capçalera van ser detinguts, menys nosaltres, perquè no ens tenien identificats", va explicar.

El fet més anecdòtic de la història és que el governador civil de Barcelona d'aleshores era Jorge Fernández Díaz. "Tant ell com nosaltres continuem estant al mateix lloc, uns al bàndol de la democràcia, i els altres perseguint els qui s'expressen per tenir idees polítiques pròpies", va afegir sota una allau d'aplaudiments. "Però avui, ells són els qui tenen un problema, perquè un d'aquells vailets d'Amer avui és president de la Generalitat i no ha canviat d'opinió", va concloure.

El president va finalitzar el seu discurs agraint el suport del poble d'Amer, en un acte al monestir de Santa Maria que va finalitzar amb el cant d'Els Segadors a càrrec de la coral de la vila.