Un Un any més, coincidint amb La Marató de TV3, l´Institut Català de la Salut a Girona, l´Institut d´Assistència Sanitària, l´Institut d´Investigació Biomèdica de Girona i la Universitat de Girona organitzen sota el paraigua del Departament de Salut un cicle de conferències conjunt. Les ponències són obertes i dirigides a tota la població i particularment a les persones afectades i les seves famílies, per contribuir a la divulgació i a la conscienciació sobre l´ictus i les lesions medul·lars i cerebrals. Enguany, a més, s´han organitzat activitats paral·leles per donar-les a conèixer al carrer i en centres educatius i sanitaris, que estan obertes també a la ciutadania.

El cicle arrenca aquest dijous 17 a les 7 de la tarda a l´Auditori Josep Irla de la Generalitat, amb una sessió dedicada a les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques, en la qual els professionals del Servei de Neurocirurgia i Rehabilitació de l´hospital Trueta explicaran els processos assistencials lligats a aquestes situacions, així com la rehabilitació posterior. Les xerrades donaran pas a un torn obert de preguntes.

Durant la tarda del dijous 24 de novembre, es durà a terme una activitat a la plaça Pompeu Fabra de Girona de sensibilització i educació sanitària sobre l´ictus, i es faran controls dels factors de risc (mesura de la pressió arterial, la glicèmia...). En aquesta activitat col·laboraran els alumnes de les facultats de Medicina i Infermeria de la Universitat de Girona i de l´Associació Ictus Girona. A les 7, a l´Auditori Josep Irla, començarà la segona sessió del cicle de conferències, aquesta vegada dedicat a l´ictus. La sessió està especialment pensada per a aquelles persones que han patit un ictus, o per a les famílies, ja que tractarà de la rehabilitació, dels recursos assistencials i de la comunitat per a les persones que han sofert un infart cerebral. També es farà un repàs a la malaltia des d´un punt de vista preventiu.

Els dies 13, 14 i 15 de desembre hi haurà activitats d´educació sanitària als centres d´atenció primària de Girona, al Trueta i al Parc Hospitalari Martí i Julià. Els tres campus universitaris de la UdG també seran l´escenari de més accions d´educació sanitària i, a més, s´hi impartiran «càpsules de ciència», xerrades de curta durada d´especialistes.

El 15 de desembre es tornarà a repetir l´activitat de sensibilització de la plaça Pompeu Fabra, i es farà la darrera sessió del cicle de conferències, a les 7, a l´Auditori Josep Irla. Es projectarà una pel·lícula i un documental elaborat pel Grup de Treball d´Ictus de l´Hospital de Palamós sobre els factors de risc cardiovascular i es farà una taula rodona amb experts en ictus i pacients afectats per la malaltia.