El 2 de desembre. Aquest és el dia en què presumiblement es constituirà la Taula del Ter entre el Govern per debatre el retorn dels cabals del riu. Així almenys ho van assegurar ahir les entitats ecologistes com Aigua és Vida, que asseguren que han rebut una convocatòria pel dia 2 a les 11 hores del matí a l'edifici de la Generalitat a Girona.

La data però, està a l'espera de ser confirmada oficialment pel Departament de Territori. El conseller Josep Rull va anunciar fa unes setmanes que es crearia un grup de treball entre l'administració catalana i els agents del territori per abordar una temàtica sensible com són el retorn dels volums mínims d'aigua del riu Ter.

En aquesta taula hi han de ser presents la pròpia conselleria de Territori, la seixantena d'ajuntaments membres del consorci del Ter (entre ells el de la ciutat de Girona), les comunitats de regants, els usuaris i les entitats ecologistes com el Grup de Defensa del Ter o Aigua és Vida. I el tema a tractar és la reducció del transvasament del riu gironí cap a l'àrea metropolitana de Barcelona.

En la seva última visita el conseller de Territori va reconèixer que la del Ter era una problemàtica «de país» que s'havia d'abordar. La solució, segons Rull, passa per reduir la quantitat d'aigua que es trasvassa sense que Barcelona es quedi sense abastament.

Perquè això passi el conseller aposta per la reutilització d'aigua del riu Llobregat mitjançant una planta de regeneració en desús ubicada al Prat, des de la qual es tractarà i es traslladarà de nou al riu barceloní.

Tot i que les xifres de retorn d'aigua al Ter encara no estan fixades, Territori calcula un estalvi d'aproximadament 26 hectòmetres cúbics anuals.

Preparatius per la sequera

Paral·lelament, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va obrir ahir una nova línia de subvencions dotada amb 300.000 euros per cofinançar les despeses extraordinàries realitzades pels ens locals per garantir l’abastament, ja sigui a través del transport d'aigua destinada a l'abastament de la població mitjançant vehicles cisterna, o bé per a l'execució d'obres o d'actuacions d'urgència per resoldre de manera immediata problemes de potabilitat o mancança d'aigua.

Segons asseguren en un comunicat, «el període d'escassetat de pluges que pateixen diverses comarques de Catalunya ha provocat que alguns municipis, per manca de disponibilitat de recurs o amb problemes de potabilitat, es vegin obligats a recórrer al transport d'aigua amb vehicles cisterna per tal de garantir l'abastament d'aigua a la seva població».