La mort d´una dona de 81 anys a Reus en un incendi causat per l´espelma amb què s´il·luminava, ja que li havien tallat la llum, ha reactivat el debat al voltant de la pobresa energètica i l´incompliment de la llei que garanteix el dret d´accedir a l´aigua, l´electricitat i el gas. A les comarques de Girona, Càritas Diocesana és una de les entitats socials que ofereix suport puntual i urgent a persones que no poden cobrir les necessitats bàsiques. En el que portem d´any, el seu Servei d´Ajuda Econòmica ha facilitat ajuts a 89 famílies gironines, la meitat per al subministrament elèctric.

La pobresa energètica s´emmarca en el context de crisi econòmica que, tal com constaten les entitats socials que treballen al territori, no ha parat de créixer. Per aquest motiu, el 2014, Càritas va crear un projecte específic -que es va iniciar com a prova pilot- per respondre l´augment de famílies amb dificultats per pagar les factures. Aquest increment de la necessitat es va detectat al Servei d´Acollida de l´entitat.

Pla de l´Estany i Gironès

L´objectiu del projecte Pobresa Energètica de Càritas Diocesana de Girona és valorar, definir i planificar accions amb les famílies afectades, en coordinació amb les administracions locals, i cobrir les mancances més greus. Dintre d´aquest programa, s´ofereix assessorament per tramitar els bons socials, l´exempció de taxes o la sol·licitud d´ajudes econòmiques i s´organitzen tallers per promoure el consum responsable i eficient de l´aigua i l´energia.

Aquest 2016, Càritas ha ampliat l´acció d´aquest projecte al Gironès i el Pla de l´Estany, així com també impulsa auditories energètiques a domicili per tal de poder proposar solucions viables a les famílies afectades.

Fins aquest novembre, l´entitat ha atès prop de 200 persones a través del seu projecte de pobresa energètica, que té el suport del programa Salut i crisi de Dipsalut i l´Obra Social de ´la Caixa´. De manera general, i com la resta d´organitzacions socials gironines, Càritas treballa en coordinació amb les altres entitats i amb els serveis socials bàsics de les administracions públiques. Precisament, aquestes últimes són les destinatàries d´una exigència de Càritas que ahir va remarcar: diligència i contundència per fer complir la llei «que dota a Catalunya de mecanismes claus per afrontar la pobresa energètica».

A banda del projecte de pobresa energètica, el Servei d´Ajuda Econòmica de Càritas Diocesana de Girona, que s´adreça a persones i famílies en situació d´alta vulnerabilitat, ha ofert 122 ajudes -equivalents a 11.023,81 euros- a 89 famílies de la demarcació; la meitat de les quals han estat per cobrir la factura de la llum.

Les reaccions a la situació viscuda a Reus també s´han fet sentir en l´àmbit municipal, com a Banyoles, on el grup d´ICV ahir va proposar a la regidora de Serveis Socials que impulsi una campanya similar a la que es fa a Barcelona -anomenada «Radar»- perquè els ciutadans avisin l´administració si detecten situacions de risc. També demana incidir en campanyes de sensibilització als barris per prevenir possibles incendis.