Càritas de Girona ja ha ajudat 89 famílies a pagar la llum, l'aigua i el gas

El projecte de pobresa energètica de l'entitat social ha atès prop de 200 persones d'arreu de les comarques gironines en el que portem de 2016

17.11.2016 | 09:18

La mort d´una dona de 81 anys a Reus en un incendi causat per l´espelma amb què s´il·luminava, ja que li havien tallat la llum, ha reactivat el debat al voltant de la pobresa energètica i l´incompliment de la llei que garanteix el dret d´accedir a l´aigua, l´electricitat i el gas. A les comarques de Girona, Càritas Diocesana és una de les entitats socials que ofereix suport puntual i urgent a persones que no poden cobrir les necessitats bàsiques. En el que portem d´any, el seu Servei d´Ajuda Econòmica ha facilitat ajuts a 89 famílies gironines, la meitat per al subministrament elèctric.

La pobresa energètica s´emmarca en el context de crisi econòmica que, tal com constaten les entitats socials que treballen al territori, no ha parat de créixer. Per aquest motiu, el 2014, Càritas va crear un projecte específic –que es va iniciar com a prova pilot– per respondre l´augment de famílies amb dificultats per pagar les factures. Aquest increment de la necessitat es va detectat al Servei d´Acollida de l´entitat.

Pla de l´Estany i Gironès

L´objectiu del projecte Pobresa Energètica de Càritas Diocesana de Girona és valorar, definir i planificar accions amb les famílies afectades, en coordinació amb les administracions locals, i cobrir les mancances més greus. Dintre d´aquest programa, s´ofereix assessorament per tramitar els bons socials, l´exempció de taxes o la sol·licitud d´ajudes econòmiques i s´organitzen tallers per promoure el consum responsable i eficient de l´aigua i l´energia.

Aquest 2016, Càritas ha ampliat l´acció d´aquest projecte al Gironès i el Pla de l´Estany, així com també impulsa auditories energètiques a domicili per tal de poder proposar solucions viables a les famílies afectades.

Fins aquest novembre, l´entitat ha atès prop de 200 persones a través del seu projecte de pobresa energètica, que té el suport del programa Salut i crisi de Dipsalut i l´Obra Social de ´la Caixa´. De manera general, i com la resta d´organitzacions socials gironines, Càritas treballa en coordinació amb les altres entitats i amb els serveis socials bàsics de les administracions públiques. Precisament, aquestes últimes són les destinatàries d´una exigència de Càritas que ahir va remarcar: diligència i contundència per fer complir la llei «que dota a Catalunya de mecanismes claus per afrontar la pobresa energètica».

A banda del projecte de pobresa energètica, el Servei d´Ajuda Econòmica de Càritas Diocesana de Girona, que s´adreça a persones i famílies en situació d´alta vulnerabilitat, ha ofert 122 ajudes –equivalents a 11.023,81 euros– a 89 famílies de la demarcació; la meitat de les quals han estat per cobrir la factura de la llum.

Les reaccions a la situació viscuda a Reus també s´han fet sentir en l´àmbit municipal, com a Banyoles, on el grup d´ICV ahir va proposar a la regidora de Serveis Socials que impulsi una campanya similar a la que es fa a Barcelona –anomenada «Radar»– perquè els ciutadans avisin l´administració si detecten situacions de risc. També demana incidir en campanyes de sensibilització als barris per prevenir possibles incendis.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Efrén Garcia i Cristina Díaz, ahir, a l'Hospici d'Olot.
L'arquitectura que prioritza les persones explicada al «workshop» de RCR

L'arquitectura que prioritza les persones explicada al «workshop» de RCR

Els arquitectes Efrén Garcia Grinda i Cristina Díaz Moreno varen exposar la rehabilitació de...

«Atropellava tot el que podia»

«Atropellava tot el que podia»

Els testimonis asseguren que el conductor de la furgoneta anava fent esses pel carril central de...

Barcelona entra en la nova normalitat

Barcelona entra en la nova normalitat

«No és un atemptat contra Espanya, de cap manera contra Catalunya, el terrorisme islàmic colpeja...

Trump insinua que s´hauria de matar el detingut

Trump insinua que s´hauria de matar el detingut

«Estudieu el que el general nord-americà Pershing feia als terroristes quan els capturava. No va...

Les trucades de Girona al 112 creixen un 11,4% respecte a la primera meitat de 2016

Les trucades de Girona al 112 creixen un 11,4% respecte a la primera meitat de 2016

El telèfon d'emergències ha rebut 60.566 avisos des de les comarques gironines entre gener i juny,...

Els treballadors d´ambulàncies ajornen la vaga en senyal de dol

Els treballadors d´ambulàncies ajornen la vaga en senyal de dol

Els vaguistes han anunciat que prenen aquesta decisió en mostra de respecte cap a les víctimes i...

Enllaços recomanats: Premis cinema