El partit animalista PACMA considera que s´estan duent enverinaments deliberats en diversos municipis de les comarques gironines. El darrer cas, que ha motivat la realització d´un comunicat, hauria tingut lloc a la Bisbal d´Empordà. Segons informen en un comunicat, havien detectat que la colònia controlada de gats en aquest municipi s´havia reduït dràsticament. Les necròpsies fetes per veterinaris de la població han conclòs que, almenys alguns dels animals, han mort per verí. Això ha aixecat les alarmes dels animalistes, que insten a investigar el cas per identificar qui hi ha darrere dels enverinaments i portar-los davant la justícia.

El PACMA sospita que no només passa a la Bisbal perquè en altres municipis també han «desaparegut massivament» felins. En concret, investiguen per què hi ha menys gats a Lloret de Mar, l'Estartit, Vidreres, la Jonquera, Maçanet de la Selva, Gualba i Girona.

El PACMA assegura que la desaparició de gats ve des de fa mesos i que passa a moltes poblacions de les comarques gironines. En algunes d´aquests comunitats, exposen, hi ha la meitat de felins que temps enrere. Són gats que formen part de les anomenades colònies controlades, gestionades per voluntaris que s´encarreguen d´alimentar i esterilitzar els animals.

Tot i que els animalistes exposen que determinar les causes de la reducció de les colònies és difícil perquè els gats s´amaguen quan es troben malament i sovint no es troben els cadàvers, exposen que veterinaris de la Bisbal d´Empordà han fet necròpsies a alguns animals i han conclòs que havien mort enverinats.

La clínica Bis Vet informa en una circular que els símptomes d´enverinament són atàxia, tremolors, convulsions i afectacions al sistema nerviós. Amb sèrum, anticonvulsius i atropina es poden salvar alguns gats però d´altres moren per convulsions o problemes hepàtics.

A banda de la Bisbal, els animalistes sospiten que el verí també pot ser la causa de la minva de població de felins a altres poblacions de la demarcació. Per aquest motiu, reclama que s´obri una investigació per atrapar els autors i portar-los davant la justícia. Recorden que l´ús de verí és un problema de salut pública tipificat com a delicte i que pot ser castigat amb pena de presó.

«Davant d´aquest greu problemàtica PACMA demana als consistoris contundència contra els responsables, actuació immediata a fi d'evitar nous casos i campanyes informatives alertant de les possibles conseqüències i la gravetat de la situació», reclama el partit animalista.

Finalment, ressalten que els gats de les colònies felines gestionades són animals que no suposen cap inconvenient en termes d´higiene pública, ja que es troben alimentats, esterilitzats i controlats sanitàriament. Afegeixen que és la manera de controlar les poblacions de forma «respectuosa, ètica i conforme a la creixent sensibilitat de les persones envers els animals» i reclamen als ajuntaments que s'hi involucrin més.