L'Ajuntament de Celrà va retirar ahir al matí un monòlit franquista que estava situat a l'entrada del poble, al costat de la C-66.

L'estructura de pedra porta gravada la frase Caídos por Dios y por la Patria i un símbol de Caballeros de España, així com el nom de quatre franquistes morts durant la guerra.

L'alcalde, Dani Cornellà (CUP), va explicar que el guardaran al magatzem perquè forma part de la història. Assegura que l'han retirat en compliment de la moció aprovada pel Parlament sobre la memòria històrica.

El monument estava situat des dels anys 40 a l'entrada del poble, entre la via del tren i la carretera C-66, just al davant de la benzinera Repsol. Cornellà va detallar que fa temps que tenien pendent retirar-lo. De moment, l'alcalde va donar l'ordre que es guardi al magatzem municipal perquè, segons reconeix, forma part de la història i el vol guardar per si mai s'organitza alguna exposició sobre la guerra o la dictadura.

A banda d'aquest gest, l'alcalde va avançar que tenen previst fer canvis en alguns carrers del poble. En el cas de la plaça Constitució, el primer pas que faran és canviar el nom pel de la poetessa Maria Mercè Marçal segurament al ple de desembre. «Molta gent del poble no l'ha votat, la Constitució, ni s'hi sent representada, tal i com ha sortit reflectit en els resultats de les eleccions i de la consulta del 9-N», argumenta Cornellà.

Més carrers amb nom de dona

El tràmit serà senzill ja que en aquesta plaça no hi ha veïns. Es tracta d'una zona que no està acabada d'urbanitzar i només és una mitjalluna on no hi ha ni el cartell del nom. L'alcalde de Celrà va remarcar que falten noms de carrers de dona i que, per això, s'han decantat per batejar el nou espai amb el nom de la poetessa catalana.

L'Ajuntament també té planejat fer dues variacions més a dos carrers però assegura que ho farà d'acord amb els veïns. Es tracta del carrer Germans Sàbat i el de Maria Cristina. En el primer cas, el nom recorda dos germans franquistes que van morir a la Guerra Civil. Cornellà destaca que del costat republicà «van morir encara més persones» i que no hi ha cap carrer al poble que els recordi. Per evitar que el canvi de nom suposi molèsties per als veïns -que haurien de fer tràmits burocràtics i pagar-los- han decidit alterar el nom però no canviar-lo per un altre. L'alcalde explica que no tota la família Sàbat (originària de Celrà) era franquista i que n'hi havia d'altres relacionats, per exemple, amb la música. Per això, proposen rebatejar-lo com el carrer «Dels Sàbat». En el cas del carrer Maria Cristina, estan estudiant alternatives com afegir-hi un cognom d'algun personatge famós que dugui el mateix nom i, així, desvincular-ho de la monarquia.