El Consorci de Benestar Social de la Garrotxa ha detectat 60 famílies que habiten en habitatges insalubres a Olot i 6 més a la resta de pobles de la Garrotxa. Les xifres van ser donades per Josep Berga (regidor d'Habitatge per PDECat) en el darrer ple. Berga va denominar els habitatges com «infrahabitatges» i va definir-los com estatges amb humitats, freds i sanejaments inadequats. Va resumir que són habitatges que no reuneixen les condicions per viure-hi d'una manera saludable.

Va precisar que hi viuen famílies que paguen el lloguer i no tenen risc de quedar al carrer, però -segons ell- no han de viure en males condicions.

El regidor va indicar que treure les famílies dels estatges insalubres és una prioritat de l'Ajuntament. Va indicar que els proporcionaran habitatges de lloguer oficial en condicions. El primer tinent d'alcalde va avisar que faran servir tots els instruments legals, perquè els propietaris no puguin tornar a llogar els pisos en males condicions a d'altres famílies.

Va exposar: «No es pot permetre que trobem un habitatge adequat i que després el propietari pugui tornar-lo a llogar a una altra família». Berga va subratllar: «Serem molt durs en les sancions».

Josep Berga va plantejar el problema dels infrahabitatges arran d'una pregunta escrita de la Plataforma per la Hipoteca. Una representant de l'entitat va demanar el nombre de famílies en exclusió residencial a Olot.

Berga va respondre que l'exclusió residencial -segons la llei- és un concepte molt ampli. Va precisar que tota unitat de convivència en la que entrin menys de 1.325 euros mensuals està dins de la definició d'exclusió residencial.

En referència a una altra pergunta sobre els informes d'exclusió residencial emesos pel Consorci de Benestar Social, Berga va exposar que el 26 de maig havien emès 17 informes. Va explicar que des de llavors fins ara s'han produït 26 informes de risc d'exclusió en habitatges. Va precisar que es tracta d'informes derivats de l'Oficina d'Habitatge de l'Ajuntament d'Olot.

Va explicar que ni l'Ajuntament ni el Consorci de Benestar Social poden evitar els desnonaments produïts per la manca de pagament de lloguers o d'hipoteques. Berga va indicar que el Consorci procura que les famílies desnonades obtinguin un altre sostre. Va recordar: «A Olot, ningú s'ha quedat al carrer». Berga va indicar que la intenció és convèncer els propietaris que posin els pisos buits o en mal estat a la borsa de lloguer.