Augmenten les inspeccions dels agents rurals per collir pinyes

Les comarques gironines es troben en una situació similar a la zona de Barcelona pel que fa al nombre d'inspeccions i denúncies - A finals d'octubre van intervenir una tona d'aquest fruit a Tordera i el van traslladar a un viver de Breda

20.11.2016 | 20:42
El 2008 es van intervenir 80 tones de pinyes al Baix Empordà

La temporada de recollida de pinyes de pi pinyoner va començar per Tots Sants i els Agents Rurals ja porten realitzades set inspeccions d'aprofitament, segons les dades facilitades pel Departament de Territori i Sostenibilitat. La xifra encara no resulta alarmant, però evidencia la pressió que els Agents Rurals estan realitzant sobre recol·lectors per evitar episodis com els de l'any 2008, quan van comissar 80 tones de pinya recollides de forma il·legal al Baix Empordà.

Una de les darreres actuacions realitzades va tenir lloc a Tordera pocs dies abans d'iniciar-se la temporada, quan els Agents Rurals van intervenir una tona de pinya recol·lectada de forma il·legal. La troballa va ser casual, fruit d'una inspecció rutinària a l'illa de la Tordera, on van trobar una persona carregada amb una bossa plena d'aquest fruit. El material es va dur al viver d'arbres de Breda.

Només l'any passat, es van realitzar fins a 74 inspeccions d'aprofitament de pinyes a la província. Això situa les comarques gironines en una posició similar a la província de Barcelona, on l'any passat es van realitzar 80 inspeccions i 4 denúncies. Encara que el 2015 hi va haver més inspeccions en els boscos gironins no es va denunciar ningú per aprofitament de pinyes, com sí va passar el 2014. Aleshores, hi va haver quatre denúncies tot i que el nombre d'inspeccions va ser inferior (53).

La normativa estableix que la venda de pinyes a les indústries i la compra a intermediaris només la podran realitzar els recol·lectors en possessió de llicència i que tinguin autorització escrita del titular del terreny forestal en què es realitza la recollida. De fet, en els llibres de compres hi ha de constar la data, la quantitat comprada, el nom del proveïdor, el número de llicència i la residència.

El pi pinyoner és una espècie forestal que floreix de març a maig, i la pinya necessita tres anys per madurar. Un cop passat aquest període, els pinyons cauen durant la tardor del tercer any o durant la primavera de l'any següent. La closca dels pinyons els permet mantenir la fertilitat durant uns quants anys.

La recol·lecció indiscriminada, sense respectar les èpoques i les normes per fer-la, pot comportar danys a les masses forestals i la pèrdua de la producció de pinya d'anys futurs. Per això està prohibit l'ús de serres i destrals per a dur a termes aquesta feina i sempre han de quedar cinc pinyes als arbres.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Un incendi als marges de la carretera de Vilopriu obliga a tallar la via més d´una hora

Un incendi als marges de la carretera de Vilopriu obliga a tallar la via més d´una hora

Les flames, que no es van estendre a la zona boscosa, van afectar una petita àrea dels vorals de...

Banyoles frena els pisos tutelats del Bisbat i vol més protecció del jaciment arqueològic

Banyoles frena els pisos tutelats del Bisbat i vol més protecció del jaciment arqueològic

?L'Ajuntament demana al Patronat Santa Creu que retoqui l'avantprojecte presentat aquest estiu, ja...

Una explosió providencial

Una explosió providencial

Els gihadistes preparaven des d'Alcanar un atemptat molt més mortífer, però la deflagració els va...

«Vam començar a sentir els trets però ens vam pensar que eren focs artificials»

«Vam començar a sentir els trets però ens vam pensar que eren focs artificials»

?«Va ser una sensació de pànic, de por i desesperació i el cor m'anava a 100 per hora», comentava...

Investiguen si la mort d´un home a Sant Just té a veure amb els atemptats

Investiguen si la mort d´un home a Sant Just té a veure amb els atemptats

?Un jove va aparèixer apunyalat dins d'un vehicle que s'havia saltat un control ?No hi ha proves...

Enllaços recomanats: Premis cinema