Els cultivadors de Fesols de Santa Pau estan decidits a combatre l'intrusisme que encara hi ha al mercat amb productes que utilitzen el nom d'aquesta Denominació d'Origen Protegida (DOP) sense ser-ho.

En els últims mesos han enviat cartes d'avís a una quinzena d'empreses sobre la possibilitat que siguin sancionades, si no deixen de fer-ho.

Els recorden que els fesols amb denominació Santa Pau són un productes protegits des del 2015. La majoria de les empreses són de Catalunya, però també n'hi ha del País Valencià i de Navarra.

La carta informa que que la DOP protegeix les llavors del llegum en les seves varietats tradicionals, ja siguin seques cuites i en conserva que s'hagin produït en terres volcàniques ubicades dins dels termes municipals de Santa Pau, Castellfollit de la Roca , Sant Joan les Fonts i les Planes. A més, els informen que qualsevol operador pot ser envasador del producte sempre que prèviament s'inscrigui i compleixi amb la normativa.

En cas que no facin cas a l'avís de la DOP, les empreses que comercialitzen de manera falsa fesols amb denominació de Santa Pau seran sancionades tal com estableix la llei de qualitat agroalimentària. Segons la llei, la protecció de la denominació d'origen protegida inclou totes les fases de comercialització. Hi inclou la presentació, l'etiquetatge, la publicitat i la documentació comercial. Comporta la prohibició de qualsevol informació falsa o enganyosa pel que fa a la procedència, orígen, naturalesa o característiques essencials del producte en l'etiquetatge.

Tampoc, es poden utilitzar els noms de la DOP amb productes agroalimentaris que no tinguin dret a protecció encara que siguin noms traduïts a altres llengües o inclosos en expressions, com ara estil, gust o imitació.

Segons el president del Consell Regulador de la DOP Fesols de Santa Pau, Lluís Sunyer, algunes empreses s'han compromès a no fer-ho més, mentre que d'altres han demanat més temps per esgotar les existències que ja tenen a la venda. «A partir d'ara, serem molt més esctrictes», ha advertit el president del Consell Regulador de la DOP. Ha considerat que ha arribat l'hora de fer servir la llei. Ha dit:«La protecció del producte no ha estat feta per fer bonic»

Fira Orígens

Durant el passat cap de setmana, els productors de fesols de la DOP van participar en la Fira Orígens d'Olot. Cada any aprofiten per donar a conèixer el producte i començar a vendre la nova collita. La d'aquest any és la segona que comercialitzen amb el segell de la DOP. Sunyer ha explicat que la DOP -segons ell- els ha augmentat les comandes. Ha concretat que la collita d'enguany ha anat força bé, perquè el temps ha acompanyat i la previsió és arribar a una xifra similar a l'any passat amb unes 50 tones.