El Mas Marroch de Vilablareix acull avui l'edició de 2017 de la Guia Michelin d'Espanya i Portugal. En la gala es coneixeran quines novetats hi ha en les famoses estrelles michelin 2017 que qualifiquen els restaurants i que s'han convertit a tot el món en un dels indicadors de referència sobre la qualitat culinària.

Aquestes són algunes de les claus de l'esdeveniment d'aquesta nit.

1. Un any excel·lent

Ángel Pardo, responsable de comunicació de Michelin, ja anunciat que en la gala d'aquest vepre hi haura un restaurant que guanyarà la tercera estrella, 7 establiments que sumaran la segona, i 22 la primera.

2. Paco Pérez i Fina Puigdevall poden guanyar la tercera estrella

A les comarques gironines, Les Cols (Fina Puigdevall n'és la cuinera) i Miramar (Paco Pérez) poden aspirar a la tercera estrella, encara que també estan ben situats en algunes travesses que s'han fet el Mugaritz (Errenderia) d'Andoni Luis Aduriz, l'Aponiente (El Puerto de Santa María) d'Ángel León o l'Atrio (Cáceres) de Toño Pérez. El fet que la gala es faci en un indret concret no té res a veure amb les possibles distincions, com s'ha pogut comprovar en altres edicions a Bilbao o a Santiago de Compostel·la.

3. Restaurants gironins aspiren a la segona

Ca l'Enric, de la família Juncà, és un dels restaurants gironins del qual s'ha dit en diverses ocasions que apira a la segona estrella Michelin, encara que també hi ha altres candidats: Bo.Tic de Corçà, Ca l'Enric de la Vall de Bianya, Empòrium de Castelló d'Empúries, Els Tinars de Llagostera i Massana de Girona. A dia d'avui, també tenen una estrella el Casamar de Llafranc, La Cuina de Can Simon de Tossa de Mar, la Fonda Xesc de Gombrèn, Les Magnòlies d'Arbúcies i Els Brancs de Roses.

4. Qui decideix les estrelles

La Guia Michelin disposa de 12 inspectors, que passen dues terceres parts de l'any fora de casa visitant i fent informes d'establiments. En total, fan unes 800 visites i entrenguen uns mil informes anuals. Al marge dels restaurants amb estrella, també fan la qualificació dels Bib Gourmand, aquells que destaquen per la seva relació qualitat preu, quinze dels quals estan a les comarques gironines.

5. Qui hi haurà a la gala d'aquesta nit

A la gala hi han estat convidats tots els cuiners dels restaurants d'Espanya i Portugal amb tres i dues estrelles Michelin, a més d'altres cuiners, patrocinadors, mitjans de comunicació, autoritats, persones relacionades amb la gastronomia, etc... Es calcula que la xifra d'assistents arribarà als 450.

6. Com serà la gala

L'acte es dividirà en dues parts, la presentació de la guia i la festa gastronòmica. La presentació comen­çarà a les vuit del vespre a la sala gran del Mas Marroch: s'hi faran diversos parlaments (entre els quals hi haurà el del president de la Generalitat, Carles Puigdemont) i s'hi anunciaran les novetats de la Guia Michelin 2017 d'Espanya i Portugal.

7. Què menjaran els convidats

Acabada laprimera part, cap a dos quarts de deu de la nit, començarà la festa gastronòmica a l'Àgora del Mas Marroch, una espectacular cúpula construïda seguint criteris ecosostenibles. En aquest espai se servirà un àpat a peu dret que anirà a càrrec de vuit restaurants gironins, tots amb estrella Michelin: El Celler de Can Roca (Joan Roca exerceix a més de coordinador gastronòmic), Les Cols d'Olot i Miramar de Llançà que en tenen dues, i els una estrella Bo.Tic de Corçà, Ca l'Enric de la Vall de Bianya, Empòrium de Castelló d'Empúries, Els Tinars de Llagostera i Massana de Girona. Cada restaurant disposarà d'un espai al voltant de l'Àgora en el qual hi presentarà tres tapes i unes postres, i els comensals les podran anar tastant mentre comenten la jugada amb altres convidats.