Quinze famílies integrants de l'assemblea de l'Obra Social de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Banyoles viuen en habitatges buits d'aquesta ciutat, propietat d'entitats bancàries, sense tenir coberts els serveis mínims d'aigua i llum -tal com va informar l'organització.

Amb l'objectiu de donar a conèixer «els pisos recuperats», la situació en què viuen les persones que els ocupen i reclamar lloguers socials, dissabte faran una manifestació que passarà pels barris de Canaleta i la Farga, on hi ha alguns d'aquests habitatges. El punt de sortida serà la confluència dels carrers Lleida i Dr. Flèming a les 3 de la tarda, on s'identificaran els pisos ocupats i s'informarà de la situació als veïns. Això mateix es repetirà a la plaça Mare de Déu del Mont, al Canaleta, i a la Farga.

La PAH de Banyoles va explicar que a la ciutat hi ha «15 habitatges recuperats pel poble, propietat de grans tenidors». Amb la manifestació, el col·lectiu no només vol denunciar les condicions de vida d'aquestes famílies sinó el fet que «cada dia hi ha més persones que per falta de recursos han d'entrar a pisos buits», amb independència que formin part de la PAH o no.

La plataforma va assegurar que l'Ajuntament coneix la situació perquè una anàlisi, a finals de 2015, dels pisos que la Generalitat sabia que estaven buits a la Farga va posar de manifest que «gran part estaven ocupats per famílies en exclusió residencial».

D'aquí va sorgir una moció que la PAH va portar al ple de juny i que es va aprovar per unanimitat, segons la qual l'Ajuntament es comprometia, entre d'altres coses, a negociar lloguers socials amb els banc propietaris de pisos buits. Ara, la PAH de Banyoles manté la seva exigència al Consistori perquè -va afirmar-, «a dia d'avui encara no hem aconseguit cap lloguer social ni cap connexió amb els serveis mínims».