La necessitat fa tan dúctil el voluntariat que li dóna capacitat d'adaptació a infinitat d'entorns i realitats socials per poder donar resposta a situacions concretes que ja s'estan produint, d'aquí que les presons formin part del seu radi d'actuació i un dels llocs on millor es pot percebre la capacitat d'adaptació de les entitats socials a la realitat més immediata. Per això és normal que les associacions que actuen al centre penitenciari del Puig de les Basses i al Centre Obert de Girona tinguin prioritats diferents, doncs mentre uns estan reclosos, els altres han de procurar integrar-se de nou.

Al Centre Obert de Girona les activitats d'acompanyament i de formació són la principal ocupació de les associacions de voluntaris: Càritas, Creu Roja, Consorci per la Normalització Lingüística, La Sopa, Centre Cristià Universitari, Fundació La Caixa i Fundació Akan. Atesa la diversitat existent entre la població reclusa -que no deixa de ser un reflex de la situació que hi ha al carrer-, el suport en la tramitació de documentació d'estrangeria, el programa de distribució d'aliments per als interns i les seves famílies, els cursos de formació ocupacional, noves tecnologies i les classes de català són el principal àmbit d'actuació de les entitats vinculades al centre.

En canvi, a la presó de Figueres, són les activitats esportives i d'animació sociocultural les que ocupen el gruix de l'acció solidària, si bé tampoc es descuida la formació ni la promoció de la salut. En aquest centre hi operen Càritas, el Consorci per la Normalització Lingüística, el Grup de Dones de l'Alt Empordà, el Club d'Escacs Banyoles, Enlairant Figueres, Centre Cristià Universitari, l'Associació Comunitària Antisida, Narcóticos Anónimos i Visió sense Fronteres.

Aquestes entitats són les responsables d'organitzar activitats esportives, sortides programades amb els presos, grups de teatre, activitats d'arts plàstiques, atenció psicològica a interns afectats pel VIH, ajuda a presos en el procés de reinserció i revisions oftalmològiques gratuïtes.

Actualment, el tipus de col·laboració de la prestació voluntària s'emmarca en l'assistència jurídica, animació sociocultural, promoció de la salut, formació, esportiva i l'acompanyament educatiu i en la comunitat i, en funció del pres, algunes activitats es podran fer fora del centre.