Catalunya celebrarà 467 fires al 2017. Es tracta de la xifra més alta d'esdeveniments firals que mai haurà tingut lloc en un territori de gran tradició comercial. La xifra va ser donada ahir per Ramon Ferrando (president de la Federació de Fires de Catalunya) al 23 è Congrés de Fires de Catalunya que va començar ahir a la Sala Torin d'Olot amb 115 assistents. Són tècnics, polítics i proveïdors de les 42 organitzacions de certàmens associades a la Federació de Fires de Catalunya.

L'inici del Congrés va ser presidit per la directora general de Comerç, Montserrat Vilalta, l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas i el propi Ferrando, el qual va precisar que fa uns 20 anys a Catalunya es celebraven unes 350 fires i el 2017 se'n preveuen 467, un 34% més que fa dues dècades. També va comptabilitzar que la progressió mes forta deriva del 2006.

Els 467 esdeveniments firals del 2017 se celebraran a 245 municipis. Per demarcacions les comarques de Barcelona amb 214 seran les que acolliran el major nombre de fires. A les comarques de Girona en preveuen fer 100, a la demarcació de Lleida en faran 85 i a les comarques tarragonines en faran 68.

El 2006 les localitats catalanes celebraven 36 fires internacionals. Les celebracions van arribar a un topall de 51 els anys 2013 i 2015 i al 2017 la previsió és de 58. Pel que fa a fires comarcals, el nombre estava establert en 375 al 2006. Al 2015 n'hi van haver 411 i enguany n'hi han hagudes 41o. La previsió pel 2017 és de 467 fires .

En l'acte de presentació la directora general de Comerç, Montserrat Vilalta, va definir el Congrés com un esdeveniment essencial per a Catalunya i va elogiar la feina de les organitzacions dels esdeveniments firals. Sobre els responsables de les fires va valorar que les dades són una mostra de les ganes de professionalització que hi ha al sector.

També va indicar que la Generalitat fomenta la transformació digital, la professionalització i el talent. Va explicar que les fires multisectorials són les que concentren el 28% de les celebracions, un 22,5% són les fires d'alimentació, l'artesania representa el 15,9% i el lleure (esport i turisme) és un 4,9%, amb un percentatge més petit hi ha especialitats menys comunes.

Per la seva part, l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas (PDCat), va exposar l'aposta per la renovació de les fires en el seu mandat. Va exposar que les fires per a ell suposen esdeveniments socials, instruments de dinamització de la ciutat, elements de creació de riquesa i oportunitats per l'intercanvi comarcal.

La conferència inaugural del Congrès va anar a càrrec de Xavier Berneda (conseller delegat de Ber2Run), és un cercle de promoció que engloba totes les societats de Munich.

També va intervenir Mónica Mendoza (directora general d'Energivity Consulting, i una de les cinc ensenyants de vendes més importants de l'Estat. Mendoza va oferir la xerrada «Tècniques de venda amb valor afegit. Com vendre en una fira». Avui, tocarà a Emili Turó (soci fundador d'ITER Consultors), amb la ponència «No val rendir-se».

El programa d'activitats del Congrés inclou diferents taules temàtiques debat sobre qüestions d'actualitat i la presentació dels Indicadors 2016, de l'Observatori de la qualitat de les Fires de Catalunya. Avui, també, tindrà lloc el lliurament de premis a la Innovació de les Fires de Catalunya. Les activitats es clouran amb la taula rodona «Models d'excel·lència de fires gastronòmiques». El tancament, avui a les 14 hores, estarà presidit pel secretari d'Empresa i Competivitat de la Generalitat de Catalunya, Xavier Gibert.