Martí Santiago girona

n La fiscal Coordinadora de Cooperació Internacional d'Espanya ha remès al fiscal de Girona adscrit a aquesta especialitat un document en el qual li sol·licita la seva adhesió a la petició formulada a la Unió Europea per crear una Fiscalia Europea dedicada a la lluita contra el crim organitzat, el frau fiscal i la delinqüència itinerant. El document s'està estudiant tot i que ahir les tres associacions de fiscals d'Espanya i la major part dels membres de la xarxa de fiscals de cooperació del país van fer públic aquest reclam.

La Fiscalia Europea és una institució prevista en el Tractat de Funcionament de la UE (TFUE) -altrament conegut com a Tractat de Lisboa-, per «combatre les infraccions que perjudiquin els interessos financers de la Unió» i «lluitar contra la delinqüència greu que tingui una dimensió transfronterera», segons exposa l'article 86.

En el text fet públic ahir per l'Associació de Fiscals, l'Unió Progressista de Fiscals i l'Associació Professional i Independent de Fiscals s'instava tots els països membres de la UE a la creació d'aquesta institució perquè «les nostres economies i els diners dels contribuents mereixen estar més ben protegits».

Alhora, es demanava que aquest organisme sigui «fort, independent i eficient, dotat de les competències de recerca i fiscalització necessàries», operi en tots els Estats membres de la Unió i lluiti «contra el frau, la delinqüència organitzada i la corrupció d'alt nivell».

Diversos membres de la Fiscalia de Girona consultats respecte a això manifesten la necessitat que la Unió es doti d'una institució com aquesta per la porositat que té el sistema fronterer actual gràcies a la llibertat de circulació i que fa imprescindible eliminar part de l'actual burocràcia per agilitzar la persecució dels delictes i els delinqüents.

Sobre el paper, està previst que la creació de la Fiscalia Europea sigui una estructura única i descentralitzada a càrrec d'un fiscal europeu al qual assistiran quatre delegats que incoaran les investigacions i procediments penals, i cada Estat membre també tindrà un fiscal europeu delegat.

El personal de la Fiscalia Europea tindrà potestat per actuar en tots els Estats de la Unió participants en aquesta institució i ho podrà fer en temps real, la qual cosa permetrà fluïdesa en els intercanvis d'informació, realització d'investigacions policials coordinades, congelació i comís immediat d'actius i detencions.

Totes les operacions es realitzaran seguint l'estratègia comuna europea d'investigació i fiscalització.