Girona estudia reclamar una Fiscalia Europea

?El fiscal de Cooperació Internacional ho està avaluant perquè es tracta d'una institució prevista en el Tractat de Lisboa ?Les tres associacions de fiscals d'Espanya van emetre ahir un comunicat en què insten a crear-la

24.11.2016 | 10:47

Martí Santiago girona

n La fiscal Coordinadora de Cooperació Internacional d'Espanya ha remès al fiscal de Girona adscrit a aquesta especialitat un document en el qual li sol·licita la seva adhesió a la petició formulada a la Unió Europea per crear una Fiscalia Europea dedicada a la lluita contra el crim organitzat, el frau fiscal i la delinqüència itinerant. El document s'està estudiant tot i que ahir les tres associacions de fiscals d'Espanya i la major part dels membres de la xarxa de fiscals de cooperació del país van fer públic aquest reclam.

La Fiscalia Europea és una institució prevista en el Tractat de Funcionament de la UE (TFUE) –altrament conegut com a Tractat de Lisboa–, per «combatre les infraccions que perjudiquin els interessos financers de la Unió» i «lluitar contra la delinqüència greu que tingui una dimensió transfronterera», segons exposa l'article 86.

En el text fet públic ahir per l'Associació de Fiscals, l'Unió Progressista de Fiscals i l'Associació Professional i Independent de Fiscals s'instava tots els països membres de la UE a la creació d'aquesta institució perquè «les nostres economies i els diners dels contribuents mereixen estar més ben protegits».

Alhora, es demanava que aquest organisme sigui «fort, independent i eficient, dotat de les competències de recerca i fiscalització necessàries», operi en tots els Estats membres de la Unió i lluiti «contra el frau, la delinqüència organitzada i la corrupció d'alt nivell».

Diversos membres de la Fiscalia de Girona consultats respecte a això manifesten la necessitat que la Unió es doti d'una institució com aquesta per la porositat que té el sistema fronterer actual gràcies a la llibertat de circulació i que fa imprescindible eliminar part de l'actual burocràcia per agilitzar la persecució dels delictes i els delinqüents.

Sobre el paper, està previst que la creació de la Fiscalia Europea sigui una estructura única i descentralitzada a càrrec d'un fiscal europeu al qual assistiran quatre delegats que incoaran les investigacions i procediments penals, i cada Estat membre també tindrà un fiscal europeu delegat.

El personal de la Fiscalia Europea tindrà potestat per actuar en tots els Estats de la Unió participants en aquesta institució i ho podrà fer en temps real, la qual cosa permetrà fluïdesa en els intercanvis d'informació, realització d'investigacions policials coordinades, congelació i comís immediat d'actius i detencions.

Totes les operacions es realitzaran seguint l'estratègia comuna europea d'investigació i fiscalització.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Un incendi als marges de la carretera de Vilopriu obliga a tallar la via més d´una hora

Un incendi als marges de la carretera de Vilopriu obliga a tallar la via més d´una hora

Les flames, que no es van estendre a la zona boscosa, van afectar una petita àrea dels vorals de...

Banyoles frena els pisos tutelats del Bisbat i vol més protecció del jaciment arqueològic

Banyoles frena els pisos tutelats del Bisbat i vol més protecció del jaciment arqueològic

?L'Ajuntament demana al Patronat Santa Creu que retoqui l'avantprojecte presentat aquest estiu, ja...

Una explosió providencial

Una explosió providencial

Els gihadistes preparaven des d'Alcanar un atemptat molt més mortífer, però la deflagració els va...

«Vam començar a sentir els trets però ens vam pensar que eren focs artificials»

«Vam començar a sentir els trets però ens vam pensar que eren focs artificials»

?«Va ser una sensació de pànic, de por i desesperació i el cor m'anava a 100 per hora», comentava...

Investiguen si la mort d´un home a Sant Just té a veure amb els atemptats

Investiguen si la mort d´un home a Sant Just té a veure amb els atemptats

?Un jove va aparèixer apunyalat dins d'un vehicle que s'havia saltat un control ?No hi ha proves...

Enllaços recomanats: Premis cinema