El debat sobre les incompatibilitats de càrrecs en la direcció del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat) està tensant els preparatius del primer Consell Nacional de la formació, que se celebrarà aquest dissabte a Barcelona. Segons diverses fonts del partit consultades per Efe, sectors del PDECat reclamen a la direcció que inclogui en l'ordre del dia de la cita un pla per complir amb el règim d'incompatibilitats que recullen els estatuts, que obligarien a cinc membres de la direcció a deixar un dels càrrecs institucionals que ostenten. Un d'aquests cinc és el diputat al Parlament i alcalde de Besalú, Lluís Guinó.

De fet, la celebració del primer Consell Nacional és la culminació del procés de refundació de CDC que va tenir el seu punt àlgid al congrés del juliol, quan també va ser elegida la direcció executiva, capitanejada per Marta Pascal i David Bonvehí, al costat d'Artur Mas com a president i Neus Munté com a vicepresidenta. Un procés que no va estar absent de disputes entre les famílies convergents, tant en la configuració de les candidatures per dirigir el partit com en la negociació de les incompatibilitats que es van aprovar a la matinada de la segona jornada del congrés.

En concret, els estatuts estableixen que els dirigents poden ostentar un màxim de dos càrrecs -siguin orgànics o electes- i, en el cas dels 12 membres de la direcció executiva, només se'ls permet un càrrec si l'altre és una responsabilitat dins del Govern. Els afectats són l'alcalde de Valls i diputat, Albert Batet, la seva companya d'escó i alcaldessa de Calella (Maresme), Montserrat Candini, la directora general de Coordinació Interdepartamental del Govern, Elsa Artadi, així com l'alcalde de Besalú i diputat gironí, Lluís Guinó. En el cas del president o vicepresident del partit, es permet un màxim de dos càrrecs, la qual cosa obligaria Munté, que és la consellera de la Presidència, a deixar el seu escó al Parlament.

Termini de sis mesos

A les primàries del 23 de juliol, la direcció es va fixar un termini de sis mesos perquè els que quedessin afectats renunciessin a algun dels càrrecs, però de moment ningú ha fet el pas. Segons les fonts consultades per Efe, sectors del partit preveuen alçar la veu en el Consell Nacional -sigui intervenint en el torn de precs i preguntes o mitjançant una proposta de resolució- per exigir que es compleixi el règim d'incompatibilitats si no hi ha cap anunci, en aquest punt, per part de la direcció.