El president del Govern, Carles Puigdemont, va instar la societat a mobilitzar-se per defensar «la nostra noció de democràcia», ahir en la inauguració del Congrés Internacional de Defensors Locals que se celebra a Girona. «Quan es fa servir la llei per trepitjar drets fonamentals, estem obligats a operar canvis profunds tots junts, a mobilitzar-nos», va afirmar el president.

Puigdemont va reflexionar al voltant de les amenaces que planen sobre Europa i va voler deixar clar que els Drets Humans no només estan «perseguits, discutits i violentats» a les seves fronteres, sinó també dins la mateixa Unió. «Estan amenaçats, segurament, per la feblesa de les pròpies institucions», va afegir el president de la Generalitat.

El Congrés Internacional de Defensors Locals se celebra, fins al 25 de novembre, al Palau de Congressos de Girona i aplega prop de 200 persones d’onze nacionalitats diferents i més de 60 síndics internacionals.

Un país «de pacte i de diàleg»

Durant la seva intervenció, Carles Puigdemont va reivindicar Catalunya com un país «de pacte, de diàleg, obert al món i acostumat a viure amb la diversitat i la multiculturalitat». Per aquest motiu, creu que és un territori preparat per fer una «modesta però ambiciosa aportació» als reptes socials que els síndics i defensors dels ciutadans debaten aquests dies. «Deixin-m’ho dir de manera molt dura i directa, perquè com a president en tinc la responsabilitat, els Drets Humans estan en risc, amenaçats, perseguits, discutits i violentats a moltes parts del món», va assegurar Puigdemont.

«Europa, que és el bressol de la civilització sobre la qual es basa la democràcia, és avui un espai on aquests drets no estan segurs», va opinar el president; que va ressaltar que aquest risc no es troba només «a la perifèria de les nostres fronteres», sinó també «a dins de casa». Puigdemont va argumentar que la societat viu encara «sota els efectes de la crisi devastadora que s’ha endut persones i drets». «Sabem que existeix un pòsit interessat, emmetzinat, que facilita la feina a aquelles posicions polítiques que, de manera conscient i deliberada, s’allunyen dels principis fonamentals de la democràcia», va ressaltar.

Sota el lema «Pensem globalment, defensem localment», la trobada consta de sis sessions en les quals es discutirà com interrelacionar millor la tasca que realitzen les diferents sindicatures, quina interpretació cal fer de Carta de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat avui en dia i quines són, actualment, les línies vermelles dels drets humans, entre altres temes.

La darrera part del Congrés que organitza el Fòrum de Síndics i Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya es dedicarà, principalment, a debatre sobre el paper que les ciutats han de jugar com a refugi en moments com l’actual, marcat per l’arribada massiva a Europa de persones que fugen dels conflictes bèl·lics en els seus països d’origen. Un dels objectius del Congrés és aprovar la Declaració de Girona, com a referent dels valors pacífics.