Aquesta gala serà un referent en el futur», assegurava ahir Joan Roca, cuiner d'El Celler de Can Roca i amfitrió -amb els seus germans Josep i Jordi- de la gala de presentació de la Guia Michelin 2017 d'Espanya i Portugal, que es va fer dimecres a la nit al Mas Marroch de Vilablareix, l'espai de banquets i celebracions del restaurant del barri de Taialà-Germans Sàbat, l'únic amb tres estrelles Michelin de les comarques gironines. Semblava que això podia canviar en aquesta nova edició de la guia, i s'especulava que Les Cols d'Olot (de Fina Puigdevall) o el Miramar de Llançà (de Paco Pérez) podien aspirar a les tres estrelles, encara que el màxim reconeixement de la prestigiosa publicació va ser finalment per a Lasarte, el restaurant que té a Barcelona el cuiner basc Martín Berasategui.

El mateix Berasategui va ser un dels assistents a la gala de dimecres, en la qual també hi eren els xefs de tots els restaurants espanyols amb tres estrelles Michelin (Eneko Atxa, Pedro Subijana, Carme Ruscalleda, Juan Mari i Elena Arzak, David Muñoz, Quique Dacosta i Joan Roca, és clar), molts cuiners amb dues estrelles (com Ángel León, Andoni Luis Aduriz o Toño Pérez) i també amb una. A més hi havia una molt nombrosa presència de mitjans de comunicació, i les xarxes socials van difondre de manera massiva les novetats que s'anaven produint.

«Estem molt contents per la repercussió que ha tingut», declarava ahir mateix Ramon Ramos, director del Patronat de Turisme Costa Brava-Girona, l'entitat que va promoure que la presentació de la guia es fes a les comarques gironines. Ramos afegia que aquesta repercussió «era el que buscàvem des del Patronat: intentar, amb en Joan Roca, homenatjar totes aquelles persones del món de la gastronomia que estan fent una feina impressionant. I la cerimònia de dimecres va servir de colofó per fer visible tot aquest treball. A més, recuperar l'estrella de Ca l'Arpa va acabar de fer la nit rodona».

I és que l'altra gran notícia de la nit per a la gastronomia gironina va ser que el restaurant Ca l'Arpa de Banyoles, que l'any passat havia perdut l'estrella Michelin que tenia, l'ha recuperada. No hi ha hagut noves incorporacions i en aquest sentit Ramos deia que «sempre n'esperes més, perquè la cuina gironina té molts restaurants amb nivell per tenir més estrelles. Però també hem de tenir en compte que Girona és un territori amb 18 distincions (onze restaurants amb una estrella, dos amb dues i un amb tres). És un dels primers llocs del món en aquest camp, i n'estem molt orgullosos».

La recuperació de l'estrella per part de Pere Arpa ha estat molt ben rebuda pels cuiners gironins. Ho deien el mateix dimecres, per exemple, Fina Puigdevall i Màrius Jordà (de l'Empòrium, de Castelló d'Empúries), i ahir hi insistia Joan Roca: «Tots estem molt contents, sobretot per ell, i també perquè que hi hagi més estrelles ens beneficia a tots. No és una competició, sinó que el reconeixement gastronòmic a nous restaurants incrementa l'atractiu d'aquest territori, i això és beneficiós per a tothom. Com més estrelles hi hagi, més protagonisme tindrà la nostra cuina. I al cap i a la fi, l'esforç que s'ha fet amb aquesta gala ha estat per beneficiar el territori».

Joan Roca es mostrava ahir especialment satisfet perquè la gala de dimecres va servir per posar en relleu l'elevat nivell gastronòmic de les comarques gironines. «El que hi van presentar els restaurants gironins que hi van participar tenia un nivell excel·lent. Va ser un càtering extraordinari amb els millors plats dels millors restaurants». Per decisió de Michelin, van cuinar en la festa gastronòmica posterior a la gala, a més del Celler de Can Roca, Les Cols i el Miramar, el Bo.Tic de Corçà, Ca l'Enric de la Vall de Bianya, Empòrium de Castelló d'Empúries, Massana de Girona, i Els Tinars de Llagostera. I van servir plats com el xuixo amb crema de xampinyó i tòfona, la sopa de becada amb merenga seca de tòfona, l'ou del galliner fresc del dia amb bolets i suc de rostit, la brandada i tripes de bacallà amb mongetes de Santa Pau, cansalada i sobrassada, el caneló de pularda, la xocolatina de foie sobre coca de vidre anisada i contrastos de blat de moro, el bunyol de gallina a la catalana o els nyoquis de patata fumada i caviar Per Sé, entre molts altres.

Joan Roca està convençut que la repercussió de la gala creixerà en els propers dies i setmanes «com una taca d'oli. Se n'ha parlat molt i se'n continuarà parlant».

«Implica que Girona encara sigui més visible en l'àmbit estatal», deia Màrius Jordà: «Denota que tenim un nivell gastronòmic molt i molt alt i a més que hagin portat la presentació de la guia al Mas Marroch és fantàstic perquè ha vingut gent d'arreu». Fina Puigdevall compartia la valoració positiva de la gala, encara que li hauria agradat que «algunes de les persones que han vingut es quedessin algun dia més, que haguessin vist la Costa Brava i la muntanya, i no venir i marxar ràpid amb l'AVE. Algú ho farà, suposo...». I la cuinera amb més estrelles, Carme Ruscalleda (tres pel Sant Pau, de Sant Pol de Mar, dues a Barcelona i dues al Japó), assegurava que «m'he sentit com a casa. He pensat quina festa tan ben muntada, el proper que la munti té el llistó molt alt».

Aquesta mena de gales es van començar a fer l'any 2009 (abans simplement s'anunciaven els canvis a la guia en roda de premsa) i han anat creixent a poc a poc, fins arribar a la de dimecres, amb més de 450 assistents. És per això que Joan Roca deia que s'ha convertit en un referent. I ho ratificava el cuiner basc Pedro Subijana (tres estrelles per Akelarre): «La gala és de moment la més gran de totes. És un esdeveniment que se celebra des de fa pocs anys i cada vegada ho fan més gran, i a més molt ben feta. Admiro moltíssim els Roca i tenen un lloc extraordinari. I a més ells, que són tres estrelles i ho fan de meravella, de seguida s'envolten dels seus col·legues de l'entorn, ho fan en comunitat, col·laboren?En Joan és de les persones dins d'aquest món, on l'ego acostuma a estar a vegades massa pujat, més modestos, equànimes, i humils, esent un dels més grans».

També va elogiar la gala un dels cuiners més mediàtics, el també triestrellat David Muñoz, de DiverXo (Madrid): «No hi ha un lloc millor. Estem parlant dels Roca, d'aquest lloc, del Mas Marroch».