L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha adjudicat les obres per ampliar i millorar el tractament de la depuradora del Terri, situada a poble de Sords (Cornellà del Terri) i que dóna servei a municipis del Pla de l'Estany, com ara Banyoles i Camós. Els treballs, que es preveu que comencin el mes que ve, tenen un període d'execució d'onze mesos i un cost de més d'1,7 milions d'euros.

Les obres se centraran a adaptar el reactor actual a una configuració Bardenpho (tractament biològic mitjançant la modificació del sistema de llots sense cap addició de productes químics) de quatre etapes. L'objectiu és reduir les concentracions de nitrogen de l'aigua de la sortida de la depuradora adaptant-se als requeriments europeus sobre el tractament de les aigües residuals urbanes. Això comportarà una millora de la qualitat del riu Terri, que forma part de la conca del Ter.

L'Agència Catalana de l'Aigua va establir aquesta nova actuació com a «urgent i prioritària» dins el Programa de Mesures, amb l'objectiu d'agilitzar les obres per garantir el compliment dels paràmetres de la directiva europea al més aviat possible.

Les obres de la depuradora formen part del Programa de mesures del Pla de Gestió del Districte de Conca Fluvial de Catalunya. El tractament d'aquesta planta és biològic, on s'elimina el nitrogen i el fòsfor i amb capacitat per tractar prop de 14.000 metres cúbics per dia, la qual cosa garanteix els requeriments de tractament fins l'escenari 2026. Està dissenyada per atendre una població de 186.560 habitants equivalents.

Diverses modificacions

La depuradora del Terri es va inaugurar l'any 1992 i ha estat motiu de diverses ampliacions i modificacions al llarg dels anys. L'última va ser el 2010. Tracta les aigües residuals dels municipis de Banyoles, Porqueres, Camós, Cornellà del Terri, Palol de Revardit i Sords. Dos dels municipis que utilitzen la planta -Banyoles i Cornellà van ser denunciats per la Comissió Europea l'any 2011 perquè segons els seus informes no es depurava l'aigua de forma correcta. La capital del Pla de l'Estany va ser denunciada de nou l'any 2014 pels mateixos motius, fet que va generar malestar tant a Banyoles com al Consell Comarcal.