Els porcs senglars tornen a arrasar les collites d'un camp a Canet d'Adri

Unió de Pagesos ho atribueix a la ineficiència de les batudes nocturnes · Denuncia que de les 25 autoritzacions de caça només se'n van fer dues

25.11.2016 | 08:08

Unió de Pagesos denuncia que l'acció dels senglars ha provocat aquesta setmana greus danys en una parcel·la de colza, als paratges de can Martí i can Cavaller, de Canet d'Adri (Gironès), amb el resultat de tota la collita perduda. La mateixa parcel·la ja va patir l'agost passat els danys dels senglars, que van arrasar una plantació de gira-sols.

El sindicat va recordar que denuncia contínuament aquests fets, i que els perjudicis en les explotacions com a conseqüència de la sobrepoblació incontrolada dels senglars van en augment.

En aquest cas, els senglars han malmès la colza d'una parcel·la de 8,3 hectàrees, de les quals n'han arrasat tres. La resta ha estat pasturada pels cabirols i pels mateixos senglars. La pèrdua econòmica per al pagès ha estat de 4.400 euros en llavors, insecticides i preparació del terreny.

A més, el sindicat assegura que tot i que ara és època de caça, «l'Àrea Privada de Caça de Canet d'Adri té autoritzacions extraordinàries per fer actuacions nocturnes però no es porten a terme amb la freqüència que cal». Dels 25 dies autoritzats només s'han efectuat dues sortides amb un resultat de només 12 animals abatuts, asseguren.

Davant d'aquesta situació, Unió de Pagesos exigeix al Departament que torni a declarar l'emergència cinegètica en aquesta àrea i en totes les que encara tenen densitats de senglars superiors a vuit per quilòmetre quadrat, independentment que s'estigui en període hàbil de caça, d'acord amb el que estableix la normativa.

«El Departament d'Agricultura està incomplint aquesta normativa en limitar el període d'emergència cinegètica a l'inici de la temporada de caça», remarquen.

Per contra, «si no el limités, quan les àrees privades no actuen o els resultats són ínfims, el Departament podria executar de forma subsidiària les mesures excepcionals necessàries per aturar els danys».

Dos ferits per senglar a Roses

El sindicat remarca que, a més dels nombrosos danys dels conreus, la disminució de la població de senglars reduiria els accidents que provoca a les carreteres, l'últim dels quals va tenir lloc el passat 18 de novembre a Roses, quan dos joves van resultar ferits en topar amb la moto amb un senglar. Segons el Servei Català de Trànsit, els accidents provocats per fauna salvatge, la majoria per senglars, a les carreteres de Girona van ser 594 el 2015 mentre que el 2010 van ser 272.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema