n El Gran Recapte va arrencar ahir al matí a Girona sense haver assolit els 4.500 voluntaris que requeria el Banc dels Aliments -al final han estat 4.260-, cosa que ha impedit arribar a tots els comerços previstos. Tot i així, els promotors de l'acció solidària confien apropar-se a les 450 tones de productes recollits i superar les 538 de l'any passat. L'entitat encara està oberta a nous voluntaris.

Ara bé, el president del Banc dels Aliments, Frederic Gómez Pardo, va assegurar que «aconseguim el que aconseguim encara serà poc per a les necessitats que hi ha». Des del seu punt de vista, «no es tracta de batre rècords, m'interessa que els aliments siguin més de qualitat». Es demanen aliments nutritius de llarga durada com llet, oli, farina, llegums cuits i conserves de peix i de carn, més que arròs i pasta que ja es rep per altres vies de donació.

El primer divendres al matí

Per primera vegada, el Gran Recapte va començar ahir al matí i no a la tarda, com era habitual. L'ampliació va sorgir a proposta d'algunes superfícies comercials o d'associacions col·laboradores com els Manaies de Sant Daniel, que l'any passat ja van recollir menjar divendres al matí per iniciativa pròpia. Fins aquest vespre, arreu de les comarques gironines hi ha 350 punts de recollida -també menys dels 400 esperats-, la gran majoria botigues i supermercats, però també empreses i d'altres emplaçaments.

Ahir, l'activitat va anar de menys a més, tot i que la jornada forta és avui. Per primera vegada, el Gran Recapte ha coincidit amb la campanya de descomptes del Black Friday, un fet que es podria deixar notar a les gran superfícies comercials tot i que és una incògniga per al Banc dels Aliments.

Entre les nombroses entitats que cada any s'impliquen en la recollida de menjar, enguany hi ha l'Associació de Voluntaris de Blanes, la Junta de Cofraries de Girona, moltes associacions de veïns d'arreu del territori i centres educatius, que també han aplegat aliments als instituts. En virtud d'un conveni amb el Departament d'Ensenyament, centres de Secundària del Pla de l'Estany han aportat alumnat voluntari -acompanyat de professorat-; a més d'altres com Maristes o Bell-lloc. Un altre acord relacionat amb el món educatiu, en aquest cas amb l'Oficina de Cooperació de la UdG permet que universitaris obtinguin crèdits a canvi de fer de voluntaris en el Gran Recapte, de manera que la majoria de coordinadors de la ciutat de Girona ho són.

A tall de curiositat, a Salt, una família sencera -avi, àvia, fill, jove i néts- es fa càrrec d'un dels supermercats implicats amb el Gran Recapte. En aquest municipi, el Consorci de Benestar Social s'encarrega de coordinar el voluntariat. La classificació de productes als magatzems del Banc dels Aliments és un altre front obert de la campanya, un procés en el qual Gómez Pardo va explicar que sempre intervenen les associacions de voluntaris dels Mossos d'Esquadra o d'entitats bancàries. Una altra pota la constitueix el voluntariat del transport, que recollirà molts aliments ja durant la setmana vinent.