La Creu Roja ja ha atès mig miler de gironines víctimes de violència de gènere el 2016

Un total de 240 dones ateses per l'entitat estan connectades a un servei d'atenció permanent mitjançant un dispositiu mòbil GPS · La manca de feina o l'aïllament de les dones immigrades són dos problemes especialment preocupants

29.11.2016 | 07:13

La Creu Roja de les comarques de Girona ja ha atès aquest any més de mig miler de dones en situació de vulnerabilitat: 525 fins a l'octubre, 420 de les quals (el 80%) són o han estat víctimes de violència de gènere. L'entitat humanitària ofereix programes d'acollida, atenció, orientació i informació a dones des de fa una dècada i cada any incorpora més de 120 usuàries noves, que s'afegeixen a les que porten anys rebent algun tipus de suport.

D'aquest col·lectiu, en l'actualitat hi ha 240 gironines ateses per la Creu Roja que compten amb un dispositiu mòbil amb GPS connectat a un servei d'atenció permanent. Es tracta de víctimes de violència masclista amb ordres de protecció o allunyament que, en cas de perill, donen l'alarma a un centre de coordinació a càrrec d'un equip especialitzat. La directora d'Intervenció Social de la Creu Roja de Girona, Merche Sánchez, va explicar que aquest recurs funciona en coordinació amb els Serveis Socials, el Departament de Justícia i els cossos policials.

El servei funciona les 24 hores de tots els dies de l'any i, tal com va remarcar Sánchez, «les dones valoren que és una eina que en qualsevol moment els permet traslladar un dubte o una angoixa, ja que hi poden trucar sempre». Tota acció que s'hi fa es transmet al servei del territori que pertoqui.

Aquest programa té un caràcter preventiu, per evitar situacions de risc; però, si aquestes es produeixen, permet sol·licitar ajuda ràpidament. «Elles activen el dispositiu i tot es posa en marxa. Mai es talla la comunicació i es grava tot el que passa des del moment que prem el botó», va explicar la responsable de l'entitat gironina; que va denunciar que «això passa perquè els agressors, encara que estiguin a la presó, tenen permisos i les acaben localitzant». Aquestes dones viuen ocultes, en centres d'acollida o en llocs considerats segurs. En referència a elles, Merche Sánchez va demanar «pensar en les dones invisibles, les que no es poden deixar veure perquè poden ser localitzades en tot moment».

La importància de tenir feina

Totes les usuàries dels programes de la Creu Roja a Girona «estan en una situació molt complicada, soles amb càrregues familiars, amb un equilibri molt difícil per atendre els infants o les persones grans que solen estar al seu càrrec», va concretar la directora d'Intervenció social. Per aquest motiu, l'entitat humanitària posa molt d'èmfasi en la inserció laboral i manté una relació molt estreta amb empreses, tot apel·lant a la seva «corresponsabilitat social». Aquest vessant es treballa des de l'àmbit d'Ocupació, que inclou un servei específic en el qual ara hi participen 30 dones i té molt present les seves dificultats per compaginar una feina amb les càrregues familiars.

Per a la Creu Roja, la lluita contra la violència masclista és prioritària, tal com va subratllar l'entitat gironina. Per aquest motiu, a més dels serveis i els recursos específics per a les víctimes, l'organització també treballa la sensibilització ciutadana i la formació, especialment pel que fa als col·lectius joves.

Des dels seus espais d'acollida, detecten «situacions personals i familiars molt greus i complexes» que afecten moltes dones que, en principi, s'hi acosten per demanar una atenció puntual. A part del suport que els pugui oferir l'entitat, una altra de les seves funcions és derivar cada persona al programa que s'ajusti més a les seves necessitats, com ara tallers d'autoestima, d'apoderament o de suport psicològic, individuals o en grup.

Aquest any, els tallers psicosocials per a dones que han patit violència de gènere –que s'emmarquen en el programa «Violència, tolerància zero» iniciat el 2007– incorporen un treball amb els fills, que han viscut la situació i, per tant, també en són víctimes.

Entre març i juny, la Creu Roja va dur a terme un taller de 13 sessions amb 12 dones. També es realitzen dos tallers més: un per a mares i fills, en el qual han participat 10 dones i 12 infants; i un altre, amb 14 usuàries, centrat en l'ocupació i adreçat a joves en situació de risc o possibilitat d'estar-hi.

Tal com va alertar Sánchez, el problema és tan greu que «estem permanentment seleccionant, perquè no tenim capacitat d'abarcar més». Això obliga l'entitat a prioritzar entre «perfils tan delicats els que estan pitjor». La directora d'Intervenció Social va afirmar que «el fet de ser dona afegeix un plus de dificultat», especialment si són d'edat avançada o immigrants.

Dones aïllades

En aquest últim cas, la responsable de la Creu Roja va explicar que, molt sovint, descobreixen l'aïllament de dones d'origen estranger que hi acudeixen a la recerca d'algun ajut –majoritàriament per als seus fills– i ja porten anys visquent a les comarques de Girona, «aïllades i limitades a la cura de les criatures». Immigració i refugi és el nom del programa dirigit a aquest col·lectiu, que ofereix atenció individualitzada per a unes dones que, sovint, ni tan sols són conscients que estan patint violència masclista. Perquè, tal com apunten des de l'entitat humanitària, de vegades es troben que «la violència i el menyspreu d'un home cap a una dona es creu que està tan arrelat a la cultura que elles ho assumeixen i ho accepten com a part de la seva identitat». Des de l'inici de 2016, aquest servei ja ha atès 150 dones.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Un agent dels Mossos queda ferit retenint un jove que duia dos ganivets i un martell

Un agent dels Mossos queda ferit retenint un jove que duia dos ganivets i un martell

El noi, que pateix Asperger, hauria intentat retenir la seva mare a l'interior d'un immoble a...

«Si els deures són una continuació de l´escola, val més no fer-los»

«Si els deures són una continuació de l´escola, val més no fer-los»

Entrevistem l'expert en neurociència i educació David Bueno

Ripoll inventa la zona taronja per no perdre 110.000 euros anuals

Ripoll inventa la zona taronja per no perdre 110.000 euros anuals

L'aparcament al voltant del barri vell tindrà una hora gratis i la fracció que escullin els...

Les temperatures cauran en picat a partir de dimecres

Les temperatures cauran en picat a partir de dimecres

S'espera un descens d'uns 10 graus en les màximes a la majoria de les comarques gironines - Es...

Jutgen a l´Audiència de Girona l´activista que va interrompre una missa a Banyoles

Jutgen a l´Audiència de Girona l´activista que va interrompre una missa a Banyoles

El mossèn assegura que va denunciar els fets per "ajudar" a publicitar més l'acte de protesta

Enllaços recomanats: Premis cinema