n En el marc de l'acte de lliurament dels premis de les Gavarres del 2016, celebrat ahir a la tarda a Madremanya, es van presentar els resultats del treball guardonat en l'edició dels premis de fa dos anys, titulat «La flora de brio?fits dels prats mediterranis de les Gavarres», a càrrec del seu autor, Miquel Jover, investigador de la Universitat de Girona (UdG).

Aquest treball representa un dels primers estudis sobre ecologia de briòfits, que agrupa les molses i plantes relacionades en prats mediterranis a Catalunya, que ha permès identificar un total de 56 espècies diferents de les Gavarres. Gràcies a l'estudi s'han localitzat també 10 espècies amb molt poques localitzacions, tant en l'àmbit de Catalunya com de les comarques gironines.

En paral·lel, una proposta de recerca sobre els inicis de la ramaderia comercial a les Gavarres i l'Associació d'Amics de Fitor van resultar guanyadors dels premis de les Gavarres d'aquest any, que es van lliurar ahir. En concret, la proposta de recerca de l'historiador Lluís Sales, amb el títol «Custodiar, pasturar i engreixar. Els inicis de la ramaderia comercial al massís de les Gavarres (s. XIV)», va ser guardonada amb el XXVI Premi Joan Xirgo, emmarcat dins dels premis anualment convoca el Consorci de les Gavarres.

Aquest guardó, dotat amb 5.000 euros, pretén recompensar projectes inèdits sobre qualsevol temàtica que contribueixi al coneixement i a l'estudi dels valors del massís de les Gavarres. Enguany optaven al Premi Joan Xirgo un total de quatre propostes de recerca d'àmbits i disciplines diferents.

Així mateix, el XX Premi Cirera d'Arboç -també lliurat ahir- va ser per a l'Associació d'Amics de Fitor. Amb aquest guardó, el Consorci de les Gavarres vol valorar les accions portades a terme en l'àmbit de les Gavarres per recompensar les persones físiques o jurídiques que contribueixen a la conservació, la millora i la descoberta dels valors del massís.