L'alcalde de Santa Pau, Josep Companys (UxSP-AM-ERC), ha demanat a Turisme Garrotxa que treballi en la cerca d'alternatives a les visites a la Fageda en l'horari de 10 a 13 hores del matí en dies festius.

Turisme Garrotxa és un ens mig públic i mig privat que gestiona la promoció turística de la Garrotxa. La proposta que els ha fet Companys és la de crear rutes que no tinguin com a inici la visita al bosc de la Fageda al matí, sinó que primer puguin « anar al nucli històric de Santa Pau o a Olot». L'alcalde considera que la Fageda té el mateix atractiu a qualsevol hora del dia i que si hi «coincideix molta gent, la visita perd molt d'atractiu».

Per al pont de Tot Sants, el 30 d'octubre, segons Companys la Fageda va tenir una allau de visitants. «Es varen presentar tots entre les 10 i les 11del matí, com si es tractés de la sortida d'una competició esportiva», explica.

La coincidència de tanta gent -segons ha plantejat- fa que es perdin les qualitats d'intimitat i silenci d'una bona visita.

El mateix alcalde confessa que va sentir turistes que comparaven el bosc amb una rambla. Davant d'això, Companys considera que les decepcions provocades pels excessos de visitants són un perill en la continuïtat de la Fageda com a atracció turística de primer ordre.

L'alcalde de Santa Pau ha explicat que la voluntat d'ordenar les visites a la Fageda va més enllà de demanar la creació de paquets turístics i ofertes alternatives.

Fa poc Companys es va reunir amb representants del Departament de Territori i Sostenibilitat per tal de demanar la creació de sistemes de transport públic des d'Olot fins a la Fageda, l'aparcament de Santa Margarida i el nucli de Santa Pau.

Companys considera que la major part de visitants volen arribar fins al costat de la Fageda amb el cotxe propi i que aquesta tendència no canviarà, però sí que es pot reduir.

Segons el seu criteri, l'ús d'un bon servei de transport públic i la futura activació d'un carril bici que permeti anar d'Olot a Santa Pau amb bicicleta pot arribar a reduir el nombre de cotxes a la vora de la Fageda en un 35%.

Sobre el carril bici Olot-Santa Pau ha avançat que el tram de ca la Guapa a la Fageda valorat en 800.000 ? ha d'estar en el pressupost de la Generalitat del 2017.

Pel que fa al trajecte entre l'aparcament del volcà Santa Margarida i Santa Pau fa dies que està començat.

Respecte al que hauria de sortir d'Olot per arribar fins a ca la Guapa ha explicat que hi ha entesa entre Olot i Santa Pau.